Bantah Penahanan Tian Chua Di IPD Ampang Malam Ini!

Saya dimaklumkan yang Sdr Tian Chua, Ketua Penerangan KeADILan telah ditahan polis bersama sekumpulan aktivis dan penduduk tempatan yang turut sama membantah perobohan Kampung Berembang, Ampang hari ini.

Tambah mengejutkan yang Tian Chua juga didakwa atas tuduhan cubaan membunuh so bawah seksyen 307 Kanun Keseksaan. apa yang melucukan, dakwaan itu dibuat hanya kerana Tian melanggar penghadang jalan yang disusun oleh pemaju,dan pemaju mendakwa yang Tian melakukan cubaan membunuh ke atas pemaju terbabit!!

Bersama-sama kita berkumpul di IPD Ampang Taman Dagang pada jam 8 malam ini untuk menyatakan sokongan kepada Tian dan bantahan ke atas tuduhan karut ini!

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

3 thoughts on “Bantah Penahanan Tian Chua Di IPD Ampang Malam Ini!”

 1. sdr shamsul,

  tks for dropping my blog. it is an honour to have a veteran politician drop by my blog. i wish you and PKR all the best in your next party election and the upcoming general election.

  :D

 2. Dari segi undang-undang

  1) Sebelum kita boleh melakukan sebarang pendakwaan terhadap sesiapa atas “cubaan membunuh ” maka kita perlu tahu motif perlakuaan seseorang itu. Apa motif Tian Chua untuk seseorang pekerja yang tidak berdosa ? Perlukah Tian Chua membunuhnya ? Kalau betul-betul Tian hendak membunuh saya rasa pihak pemaju , pihak polis dan rela akan menjadi sasarannya daripada membunuh seseorang pekerja yang tidak berdosa. Jika kita tidak dapat kenal pasti adanya permusuhan individu antara pekerja tersebut dengan Tian Chua maka kita juga tidak akan dapat membuktikkan yang Tian hendak membunuhnya. Kalau betul Tian hendak membunuhnya maka ke mana sahaja orang itu berlari atau cuba mengelakkan diri kereta Toyata yang dipandu oleh Tian akan mengikutinya dan melanggarnya. Sepatutnya unsur pendakwaan terhadap Tian mungkin disebabkan oleh motif yang tidak baik oleh beberapa pihak. Antaranya ialah sokongan daripada pihak pemaju terhadap pekerjanya untuk mendakwa kerana Tian dianggap menjejaskan punca pendapatan berjuta-juta ringgitnya. Ada juga motif daripada pihak tertentu demi kepentingan individu dan politik. Maka dakwaan tersebut harus digugurkan serta merta disebabkan motif yang tidak ikhlas dan benar.
  2) Dakwaan yang sepatutnya ialah merosakkan harta benda awam ataupun menggangu pihak polis menjalankan kerja mereka. Dakwaan ini lebih logik dan rasional. Kalaulah Tian Chua ambil parang cuba kerja tersebut maka dakwaan cubaan membunuh adalah lebih logik.

  3) Dakwaan cubaan membunuh juga ada 2 konteks yang berbeza. Yang pertama dari segi kecerdasan minda iaitu ” conscious ” dan kedua pula dalam keadaan kurang sedar ataupun separa sedar. Kalau Tian berada dalam keadaan sedar maka Tian tidak akan merempuh keretanya. Apakah kita begitu bodoh sehingga ingin merosakkan kereta Toyota kita ? Bukannya boleh “claim” insuran kalaulah kereta rosak.Oleh disebabkan cintanya terhadap para penduduk yang papa kedana maka Tian hilang kewarasan. Dalam keadaan sedemikian kalaulah berlaku sebarang kecederaan ataupun kematian maka itu hanya merupakan sesuatu kemalangan kerana Tian sudah berada dalam keadaan kurang sedar.

  4 ) Kes ini masih dalam pertikaian dan injuksi mahkamah hanya membenarkan pihak pemaju untuk merobohkan bangunan pada 10 Mac. Walaupun pihak pemaju telah mendapatkan kebenaran daripada pihak Mahkamah secara senyap-senyap mereka seharusnya memaklumkan kepada penduduk dahulu. Kalau ada kebenaran daripada mahkamah pun kes ini tetapi belum berakhir dan penduduk masih ada hak mereka untuk merayu di mahkamah.Pihak yang harus ditangkap kini ialah pihak rela , pemaju , polis dan pekerja kerana menghina kemuliaan mahkamah.

  5 ) Kalaulah pada masa itu Tian memang hendak bunuh pekerja dan tidak berjaya mengapa polis tidak tangkap serta merta ? Kita bukan tidak tahu yang pihak polis ini biasanya anti Tian. Bukan kali pertama , kedua ataupun kesepuluh Tian sudah ditangkap. Bukannya cermin mata Tian tidak pernah dipecahkan oleh pihak polis. Persoalannya kini ialah semasa cermin mata Tian dipecahkan oleh pihak polis dalam keadaan yang sedar , motif yang tidak baik terhadap tian dan bolehkah mereka boleh didakwa cuba membunuh ataupun membutakan Tian ? Polis hanya tangkap Tian selepas 2 jam. Rela kita sendiri entah sudah rogol dan mencabul kehormatan berapa kaum wanita negara dan asing. Bolehkan mereka yang terlibat didakwa atas dakwaan merogol ?

  Siapa yang sebenarnya membunuh ?

  Kita bukannya tidak membenarkan pembangunan tetapi sesuatu pembangunan itu harus dilakukan dengan cara yang betul. Bincanglah baik-baik dengan rakyat jelata yang miskin dahulu. Kalulah kita dapat untung berjuta-juta dalam pembangunan kita dengan merobohkan habitat mereka maka berilah sedikit kepada mereka untuk meneruskan hidup. Tanpa habitat maka seseorang itu akan mati juga lama kelamaan. Kalau tak percaya ambillah binatang untuk membuat kajian dan kalaulah kajian itu betul maka adakah pemaju , pihak polis dan rela boleh didakwa atas dakwaan membunuh penduduk kampung secara paksa dan sengaja ? Jangan mengganas. Jangan menipu. Jangan menggugut..Jangan memaksa.

 3. Anwar fails to secure division’s vote for top post
  12-03-2007 09:39:19 AM

  SUNGAI PETANI: Another Parti Keadilan Rakyat division has given party advisor Datuk Seri Anwar Ibrahim the snub for the post of party president.

  The Padang Serai division instead nominated former deputy president Abd Rahman Othman for the party’s top position. At a meeting on Saturday, only 12 of 54 members present favoured Anwar for the post.

  Division chief Mohd Saad Mohd Din said the division also nominated Dr Syed Husin Ali as deputy president.

  It was Abd Rahman’s second nomination for party presidency, making him eligible to contest the top post in the party’s upcoming national congress to be held in Seremban on May 25. His first nomination came from the Merbok division two weeks ago.

  Two other Keadilan divisions in Kedah – Alor Star and Sungai Petani divisions – had nominated party president Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail for the post.

  Mohd Saad said Abd Rahman’s nomination did not mean that the division was not supportive of Anwar or Dr Wan Azizah, adding that it still accepted Anwar as its party advisor.

  “But we want people to know that in Keadilan, the right to contest is not confined to certain individuals. Anybody who is deemed capable of leading the party can contest,” he said.

  Anwar will be eligible to hold political office and to stand for elections after April next year.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: