Cuaca Politik MIC Kian Gelap

Sah petang tadi BN telah mengisytiharkan K Parthiban, Setiausaha MIC Bahagian Tanjung Karang sebagai calon BN bagi menghadapi PRK DUN Ijok pada 28 April akan datang.

Pengisytiharan ini disusuli dengan perletakan jawatan Ketua Bahagian MIC Kuala Selangor SP Thirumoorthy berserta 33 orang Ketua Cawangan MIC di dalam Bahagian Kuala Selangor, yang turut mendapat liputan oleh media TV3. Ini berikutan kekecewaan Thirumoorthy yang tidak dipilih sebagai calon di dalam PRK DUN Ijok bagi mewakili BN.

Seperti biasa, Samy Vellu jangan dicabar-cabar.Lihat sahaja kenyataan beliau tatkala ditanya media mengenai ancaman Thirumoorthy Ahad lalu:

“Biar Dia Berambus!”

Samy Vellu mendakwa yang 98% ahli MIC Kuala Selangor berada di belakang kepimpinan beliau dan akan menyokong keputusan beliau.Keceluparan Samy Vellu bukan sesuatu yang baru bagi rakyat Malaysia. Saya teringat apabila sewaktu berhadapan dengan Lunas pada tahun 2000 dahulu, beliau pernah menyatakan:

“Kalau calon MIC kalah, saya tidak akan balik KL!”

Apa yang berlaku? BN melalui S. Anthonysamy kalah dalam PRK DUN Lunas di tangan Saifudin Nasution Ismail. Kita tunggu dan lihat, bolehkah BN dan Samy Vellu menang tanpa sokongan akar umbi MIC di Ijok..

Mungkin Samy Vellu boleh mempertimbangkan untuk ‘memindahkan’ Kementerian Kerjaraya ke Ijok selepas 28 April..

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: