Tunggu Mati Baru Ada Pembangunan!

Dr Khir Toyo telah menjelaskan yang peruntukan pembangunan sebanyak RM36 juta telah diluluskan oleh Kerajaan Negeri Selangor bagi ‘melangsaikan’ pembangunan yang dijanjikan oleh Mendiang K. Sivalingam, bekas ADUN Ijok yang telah meninggal dunia.

Beliau mendakwa yang perancangan sudah lama dibuat,dan Kerajaan Negeri mempunyai hak untuk melaksanakannya pada bila-bila masa, dan bukan semata-mata kerana Pilihanraya Kecil DUN Ijok.

Saya berpendapat kenyataan ini sungguh dangkal berasaskan beberapa faktor. Pertamanya kenapa beria-ia menyatakan bahawa ia perlu dilaksanakan sekarang. sudah hampir 4 tahun selepas Pilihanraya Umum 2004, baru sekarang terfikir bahawa pembangunan akan dilaksanakan?
Ooh..mungkin memang telah dirancang begitu agaknya..

Kedua, apakah kerajaan negeri hanya akan melaksanakan pembangunan pada waktu-waktu yang tertentu, di mana mereka bakal memperolehi pulangan berbaloi hasil sokongan rakyat setelah memperuntukkan jutaan ringgit kepada rakyat? Kalau tidak menguntungkan dan tidak ada harapan mendapat sokongan rakyat, ‘postpone’ dulu. Ini satu lagi ‘masalah pemikiran’ yang ada di kalangan pemimpin BN, khususnya Khir Toyo.

Saya kira inilah simptom-simptom manusia yang takut kehilangan kuasa, penyalahgunaan kuasa menjadi ‘halal’ asalkan memberikan keuntungan politik kepada mereka..Bak kata Datuk Hj Ismail Kamus, “kalau orang lemas,keladi-keladi pun direntap asalkan dapat berpaut.”

Saya terfikir relevannya kenyataan seorang sahabat saya sewaktu di Lunas dulu, “kalau nak pembangunan, doakan wakil rakyat meninggal dunia. ‘Confirm’ dapat eletrik, paip air, lampu jalan, jalan tar baru dan juga basikal!’

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: