Takziah Buat Keluarga Mangsa Nahas Kemalangan Di Bukit Gantang, Perak

Angkatan Muda Keadilan Malaysia (AMK) ingin merakamkan ucapan takziah kepada ahli keluarga mangsa nahas yang berlaku di Kilometer 229.1 Lebuh Raya Utara Selatan dekat Bukit Gantang, Perak awal pagi semalam.

Difahamkan bahawa kemalangan ini adalah yang terburuk di dalam sejarah nahas jalanraya. Selaku Ketua KeADILan Bahagian Jasin, saya melihat kemalangan jiwa yang membabitkan kematian 22 nyawa itu amatlah dikesali, dan diharapkan agar ahli keluarga yang berkenaan dapat menerima keadaan dengan cekal dan redha, dan sentiasa percaya bahawa setiap yang berlaku pasti ada hikmah Tuhan dan bertujuan untuk menguji kesabaran kita sebagai umat manusia.

AMK melihat dengan serius pendedahan oleh Ketua Polis Daerah Taiping, ACP Raja Musa Raja Razak bahawa syarikat bas berkenaan sebelum ini telah dikenakan 19 saman manakala pemandunya sahaja mempunyai 2 waran tangkap dan 13 saman.

AMK berharap agar ada usaha komprehensif oleh pihak-pihak berkenaan termasuklah pihak berkuasa dan pemilik-pemilik syarikat bas untuk terus memastikan perkhidmatan operasi mereka berada dalam lingkungan keselamatan yang digariskan dan sentiasa mengikut lunas undang-undang.

Malah AMK percaya sekiranya pemeriksaan rapi dibuat oleh Kementerian Pengangkutan dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) melalui Institut Keselamatan Jalan Raya (Myros), banyak lagi syarikat bas yang menggunakan bas-bas usang untuk operasi mereka sedangkan kondisi pengangkutan yang digunakan amat berbahaya. Tidak terkecuali, pemandu-pemandu bas yang cuai dan ingkar pada undang-undang tetapi masih berkhidmat dengan aktif.

Justeru AMK ingin mencadangkan beberapa pendekatan kepada Kementerian Pengangkutan dan JPJ, agar:

(i) satu semakan berkala yang khusus ke atas pemandu-pemandu bas dan syarikat bas yang melibatkan penumpang awam pada kadar yang konsisten agar pemandu dan syarikat yang tidak menepati syarat dan disiplin pemanduan jalanraya ditegah daripada menjalankan operasi;

(ii) mewujudkan satu Pusat Latihan pemanduan khusus kepada pemandu-pemandu penumpang awam agar mereka dilatih secara professional dan tidak bergantung kepada pemilikan lesen semata-mata.

Ini perlu dipandang serius memandangkan nyawa penumpang menjadi taruhan sepanjang perjalanan, dan kelekaan pihak-pihak tertentu hanya akan mengundang bencana. Kita tidak perlu menunggu 10 lagi bencana menimpa untuk bertindak serius ke atas permasalahan ini.

Shamsul Iskandar Mohd Akin
Ketua Angkatan Muda
Parti Keadilan Rakyat

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

One thought on “Takziah Buat Keluarga Mangsa Nahas Kemalangan Di Bukit Gantang, Perak”

  1. sy ucapkan takziah kpd kluarga mangsa korban yg berlaku kat bukit gantang.smoga ALLAH memberi kesabaran yg tinggi kpd mereka yg menempuhnya…….

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s