POOOOOOOOOOOORAH

Saya terima email ini dari seseorang agak menarik untuk dikongsi bersama –
Petrol subsidy, what subsidy?

Malaysians have been deceived for so long that we have been subsidized for our petrol. In fact we have been paying more than our fair share for our petrol. How is this? We need to look at the big picture of petrol prices, the price of cars, toll charges, per capita income and the cost and efficiency of public transportation.

I am glad that our Minister of Information made a comparison of petrol prices in Malaysia and some Scandinavian countries. Let me make a simple comparison between Malaysia and Australia to show that we have been cheated all these years.

1. Per capita income of Australia (USD35,990.00) is more than 6 times that of Malaysia (USD5,490.00) in 2006. (Source: World Bank)

2. Starting pay of a graduate in Malaysia RM2,500.00 per month and in Australia AUD4,000.00 (RM12,000.00) per month.

3. Price of one liter of petrol in Malaysia RM2.70 and in Australia AUD1.75 (RM5.25). The price differential is RM2.55 a liter.

Assume we buy a similar new car in both countries, a 1.8L Honda Civic Auto cost RM110,000.00 in Malaysia and AUD24,000.00 (RM72,000.00) in Australia. That is a difference of RM38,000.00. If we divide the price differential of the car with the cost of petrol, 38,000/2.55=14,900 liters of petrol. This means that an owner of a Honda Civic will upon consuming the first 14,900 liters of petrol is actually not getting a single cent of subsidy from the overnment.

The cost of a new Honda Civic in Malaysia is equivalent to 44 months salary of a fresh graduate. In Australia it is 6 months salary of a fresh graduate. It is a known fact that according to our previous Minister of MITI she openly admitted that the duty on cars in Malaysia is imposed not to protect Proton alone, but that the government is now dependent on car duty as an important source of government revenue. So where has the trillions of dollars collected all these years gone?

I had recently returned from a driving holiday in Australia. We drove approximately 8,000 km from Melbourne to Perth and return, and guess what? I did not have to pay a single cent in terms of TOLL!!!!!!!! The road condition is in no way inferior to that of our Malaysian roads.
The state of public transportation in this country is a joke and needs no further elaboration. The government will never improve public transportation as this will force Malaysians to buy the national car!

If we look at the big picture it looks as if we Malaysians have been taken to the cleaners by the Malaysian government all these years without realizing it. We have been conned by the Malaysian government into believing that the government has been so kind to us by subsidizing our petrol. It is especially sad if we compare car prices with the developed countries in addition to the income level. It is time that the present Minister of MITI take a good look at the national car policy and correct the wrongs after all these years. The man who is responsible for this atrocious Malaysian car project is no longer in power, so fear not, Mr. Minister and do the right thing for the citizens of this country.

Disgusted Malaysian

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

10 thoughts on “POOOOOOOOOOOORAH”

  1. I am sorry to say, Pak Lah will never never understand all of this stuff.

    All he has studied is “halal” and “haram”, “hukum and hakam”, “dosa & pahala” and ended with a BA[Islamic Studies].

    And this is Elementary Arithmetics and thoroughly incomplete, my dear Godel !

  2. ya, a disgrace indeed. but malaysians have got used to it after being sodomized for 50 years. those can’t take it, have already left the country.

    kicking out BN is the only way to save malaysia.

  3. PPPPPPPPPPOOOOOOOOOOOORRRRRRRRRRRRRRRAAAAAAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHH

    Doloh Bodhwi-PPPPPOOOOORRRRRRRAAAAAAAHHHHHHH
    Najis-PPPPPPPPOOOOOORRRRRRRRRAAAAAAAAHHHHHHHH
    Beberi-PPPPPOOOOOOOOORRRRRRAAAAAAHHHHHHHHHH
    Hamid-PPPPPPPPPOOOOOOOOORRRRRRRRRRAAAAAAAAAAHHHHHHHHH
    SHaril-PPPPPPPPOOOOOOOOORRRRRRRRRAAAAAAAAAAAHHHHHHH
    Musang-PPPPPPPPOOOOOOOOOORRRRRRRRRAAAAAAAAAHHHHHH
    Petail-PPPPPPPOOOOOOOOORRRRRRRRRRAAAAAAAAHHHHHHHHHH
    Khinzir Jahanam-PPPPPPPOOOOOOOOORRRRRRRRRAAAAAAAAAAAHHHHHHH

    Semuanya-PPPPPPPOOOOOOOOOOOORRRRRRRRRRRRRRRAAAAAAAAAAAAAAHHHHHH

  4. we all know about this except umno putras and their leaders. Even some of them highly educated but they are blind to reality. What matter most to them are to maintain status quo, no power change, no reform, let them plunder our resources and rakyat money.

  5. aku memang setuju sangat sangat… rakyat msia patut banyak pergi overseas… buka minda… tgk camana orang lain develop negara diorang especially negara mat saleh… i’ve been & lived in few countries… malaysia jauh ketinggalan and sucks (i mean the system)… kalau kita tak keluar… gomen (Be End) selalu gula2 kan kita dengan kemajuan yang kononnya diorang bagi… korang cuba perhati betul2… setiap kali sambutan apa2 perayaan atau merdeka atau lain2 event besar… pemimpin Be End mesti akan selitkan ayat macam ni ” Kita patut bersyukur dengan kemajuan yang pesat yang telah kita capai” atau “kita patut bersyukur kerana kita hidup aman damai di kalangan penduduk yang berbilang kaum”… macam la negara lain tak de pembangunan… macam la negara lain semuanya huru hara… ucapan macam ni dibuat bagi meng gula2 kan rakyat supaya sentiasa mengenang jasa Be End… walhal… kalau orang lain memerintah, mungkin akan jadi lebih baik dari itu… Be End cuba menanamkan rasa confident rakyat terhadap kerajaan semasa sekaligus menakutkan rakyat supaya tidak menukar kerajaan kononnya pembangunan tak dapat dibuat oleh orang lain… kononnya kalau orang lain memerintah, akan jadi huru hara…. POOOOOORAAHHHH CHIIIT

  6. Pingback: negaraku.net
  7. Rakyat sekarang tidak boleh disogok dengan fakta yang tidak releven. pembandingan dengan negara yang jauh lebih maju dan pendapatan per-kapita yang jauh lebih baik dari negara kita sangat tidak boleh diterima akal. Syabas pada saudara Anwar dalam perdepatan terbuka tempoh hari. Kebodohan dan betapa ceteknya pemiliran IQ dan pengetahuan Menteri Penerangan sangat jelas semasa rancangan tersebut. Jawapan yang diberi jauh menyimpang dari soalan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s