Siapa Pengkhianat Melayu, versi Ibrahim Ali !

http://www.harakahdaily.net/bm/index.php?option=com_content&task=view&id=2279&Itemid=50

Khairul Azlam Mohmad
Mon | May 15, 06 | 1:46:04 pm MYT
KUALA NERUS, 15 Mei (Hrkh) – Pemimpin Umno dan kerajaan Barisan Nasional (BN) didakwa telah menggadai sejumlah tanah di negeri Johor kepada kerajaan Singapura pada awal tahun 1980-an lagi.

Pemimpin Umno pada waktu itu telah menyerahkan tanah seluas 51,170 hektar kepada Singapura dengan bayaran RM350 juta, kata Pengerusi Majlis Tindakan Rakyat Kelantan, Dato’ Paduka Ibrahim Ali. Beliau mendakwa Menteri Petanian dan Asas Tani yang juga bekas Menteri Besar Johor, Tan Sri Muhyiddin Yassin bertanggungjawab menggadai tanah-tanah orang Melayu kepada Singapura.

“Saya terkejut, rupa-rupanya pada tahun 1980 sewaktu Muhyiddin Yassin jadi Menteri Besar dan waktu itu Musa Hitam jadi Timbalan Perdana Menteri tiada siapa pun tahu didedahkan bahawa pada tahun 1981, kerajaan Johor di bawah Muhyiddin telah menyerahkan tanah di kawasan Sungai Lingu iaitu di Bandar Tenggara Johor sebanyak 51,170 hektar kepada kerajaan Singapura,” jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis Ceramah Perdana Menentang Penghinaan Terhadap Islam di perkarangan Maahad Tahfiz Wa-Tarbiyyah Darul Iman, Tok Jiring, baru-baru ini. Katanya, kawasan tersebut tidak jauh dengan Kota Tinggi yang merupakan kawasan hamparan air seluas 51,170 hektar. Menurutnya, kawasan berkenaan dipajak kepada kerajaan Singapura selama 60 tahun dengan kadar bayaran RM350 juta dan tidak dibenarkan sesiapa pun memasukinya sekarang ini.

Beliau mendapat maklumat tersebut ketika menghadiri suatu Majlis Dailog Kepentingan Bangsa Peringkat Negeri Johor pada 7 Mei lalu bersama Tengku Razaleigh Hamzah. Menurutnya, taklimat tertutup itu dikendalikan oleh bekas Setiausaha Kerja Umno Johor, Encik Hamzah Othman yang juga bekas pengerusi guru-guru besar bersara.

“Sebelum itu, ada satu taklimat tertutup yang diberi oleh Encik Hamzah Othman, bekas pengerusi guru-guru besar bersara yang pernah jadi Setiausaha Kerja Umno Johor dahulu sewaktu Muhyiddin Yassin jadi Menteri Besar. Dia bagi taklimat dengan tayangan slide, cukup dari segi maklumat, dengan petanya, pelan toponya,”jelasnya di hadapan lebih 10,000 orang hadirin.

Sehubungan itu, beliau turut melahirkan rasa kesal dan dukacita setelah enam tahun menganggotai Ahli Majlis Tertinggi Umno dan 13 tahun menjadi Ketua Bahagian Umno tidak mengetahui isu tersebut.
Katanya, empangan tersebut dibuat setinggi 193 meter dan jika pecah atau dipecahkan seluruh Kota Tinggi termasuk Bandar Tenggara boleh tenggelam.

Pejabat Ketua AMK

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

14 thoughts on “Siapa Pengkhianat Melayu, versi Ibrahim Ali !”

 1. BERSATU TEGUH BERPISAH JANGAN SESEKALI HIDUPKAN PERJUANGAN PAKATAN RAKYAT SELURUH MALAYSIA TANAMKAN SIFAT KEADILAN WALAUPUN BERHADAPAN SESAMA INSAN BERANI KERANA ALLAH TAKUT PADA DOSA.

 2. Ini bukan luar biasa. Di Indonesia juga beribu ribu hektar tanah di pajak kepada beramai Investor dari Malaysia dan lain lain negeri, selama 60 tahun untuk tanam Kelapa sawit dan lain lain tanaman. Bayaran untuk tanah tersebut ada lah jauh beda nya jika di bandingkan dengan wang di bayar di Malaysia. Kenapa bagitu di Indonesia? Kerana Investor akan bawa wang mereka ke negera Indonesia dan akan usahakan tanah sampai kemajuan, yang saya fikir, akan berlebih lebih. This is simple economics – Kalau tidak ada wang atau kepakaran biar lain yang ada kebolehan usaha saja.
  Muhyiddin tidak salah, di bijak dan dia pandang jauh ke hadapan untuk negara, khusus nya negeri Johor.
  Kenapa bising bising?

  Salam

 3. Yang menuduh “Pengkhinat Bangsa Melayu” kepada Anwar sepatutnya senaraikan semua pengkhianatan anwar itu dan kemudian bandigkan senarai pengkhinatan para pimpinan umno dari dulu sehingga sekarang.

  Pemajakan & penyerahan Pulau Temasik.
  Penghapusan tulisan jawi, warisan bangsa.
  Pembangunan “chinatown” diatas rezab melayu diseluruh negara..
  Penyerahan keusi2 AP & ADUN kawasan majoriti melayu kepada MP bukan melayu sejak merdeka sehingga sekarang.
  Penyebaran budaya kuning melalui media masa kerajaan yang akhirnya merosakkan anak bangsa sendiri.
  Sistem pendidikan yang tidak berteraskan islam,
  Hilang kouta istimewa melayu di universiti, RAMD, syarikat kerajaan yang diswastakan, ,
  Melemahkan keupayaan Sekolah Agama Rakyat …
  Menyuburkan program anti-Islam …..
  Menindas pejuang2 nosionalis rakyat, pejuang2 Islamis, ….. demi kuasa feudal pimpinan Amno ….

 4. sahabat….menarik apa yg ko tulis nie…tetapi lagi menarik ko tunjukkan bukti….jgn sekadar ckp sahaja….apa kata ko bg gambar dan taitle tanah….
  lagi satu penasihat ko tu masih tak cukup harta dunia ker…sudah sudah la tu

 5. AKUM KEPADA SEMUA PENDOKONG PAKATAN RAKYAT DAN JUGA PENYOKONG. Mereka semangkin bimbang dengan kekuatan PR jadi timbulkan lah perkara2 yang jijik dimata masyarakat melayu tetapi orang2 melayu pun telah sedar dan insaf sesungguhnya UMNO lah yang banyak menghinati orang melayu. Apakah kita sudah lupa kepada penghakisan hak2 melayu oleh umno misalnya kekebalan raja2 siapa yang pinda itu pun tak boleh fikir ker. hanya itu sahaja cerita hari ini

 6. umno ni umpama pokok yang dah reput tunggu rebah ja…tak lama dah…gunakan kuasa mengundi yang ada pada kita….kasi ajar sama bapak2 umno dan anak2 kudis mereka

 7. u….untuk perut aku dulu
  m…melayu tu sapa??? aku umno lani banyak mamak dah…bukan pure lg melayu ckp ada pusing sikit bai..
  n…nak rasuah bleh??
  o…oooo kalah kg PRK

 8. KR sekarang ini perjuangkan kafiq laknat terutama hindu paria…

  Tengok perut hang pun dah besar sebab dulu masa Anwar berkuasa ramai yang sapu sakan lepas ini …kenapa selalu keluaq negara Anwar Ibrahim sepatut duduk kat kampung tetapi rajin keluaq negara kenapa?…

  Jangan selalu tolong kafiq laknat sebab mereka jadi kayu api di dalam neraka terutama yang hina ISLAM…

  komen…kalau anak jantan si Shamsul paparkan… kalau tak sah kaki liwat

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: