Ilmuwan Digesa Tidak ‘Menikus’

Persatuan Sains Sosial Malaysia (PSSM) dibidas oleh bekas presidennya Syed Husin Ali kerana bersikap menikus dalam menyatakan pandangan mereka kerana bimbang ‘melukakan (perasaan) kerajaan.’

Syed Husin yang juga timbalan presiden PKR berkata beliau berasa “hilang ghairah” dengan ilmuwan yang kurang berhubung dengan masyarakat dan menahan diri daripada memberikan analisis kritikal.

“Ini sikap yang sangat salah, ia mencerminkan ketakutan psikologi. Sekarang terlalu banyak ketakutan dan kawalan; (oleh) polis, media, mahkamah, pelajar, pekerja dan juga ahli akademik,” katanya ketika menutup Persidangan Pengajian Malaysia (MSC) ketujuh di Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang.

Syed Husin, yang juga senator Dewan Negara selama tiga penggal, berkata demikian dengan merujuk kepada seorang pembentang kertas kerja di persidangan tersebut.

Menurutnya, peserta berkenaan tidak berani mengulas lebih jauh daripada topik yang dibentangkannya kerana bimbang melukai perasaan kerajaan.

Kebebasan akademik dalam negara ini dikawal melalui Akta Universiti dan Kolej Universiti (1971) yang menetapkan supaya mahasiswa, pensyarah dan kakitangan pentadbiran menandatangani dokumen ‘Aku Janji.’

Kekangan ini menyebabkan beberapa orang pelajar dan pensyarah menghadapi tindakan disiplin kerana mengambil bahagian dalam aktiviti yang didakwa berciri politik.

Sumber: Malaysiakini

Pejabat Ketua Angkatan Muda Keadilan

Malaysia

Pengarang: Adli Abdullah

Adli mula berkecimpung dalam bidang penulisan, blogging dan vlogging, semenjak menubuhkan blog peribadinya pada tahun 2008 yang lalu. Beliau telah menghasilkan pelbagai penulisan dan vlog kreatif yang berunsur nasihat, motivasi dan sedikit sebanyak berkisar kehidupan beliau sendiri yang boleh dijadikan iktibar kepada masyarakat. Setakat ini beliau telah berjaya menukilkan lebih 27 buah puisi berbentuk nasihat dan motivasi.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s