Khairy Bermatian Pertahan Apco Kerana Kawan Baik Omar Mustapha Ong?

Jamilah Kamarudin

KUALA LUMPUR 30 Mac – Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menganggap dakwaan Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin yang cuba menggaitkan beliau dengan pegawai tinggi Apco Worldwide sebagai satu usaha mengalihkan persoalan sebenar yang membabitkan keselamatan negara.

Sambil menyifatkan dakwaan Khairy sebagai sebagai tidak berasas, Anwar turut mempersoalkan tindakan Khairy yang cuba melarikan diri daripada berbincang perkara pokok berhubung Apco.

“Saya kenal Khairy, saya juga kenal Najib, saya kenal Muhyiddin, jadi isunya apa?

“Isunya sekarang Apco memainkan peranan dalam kerajaan Malaysia dan pimpinan kerajaan Malaysia. Soal saya hadir dalam persidangan dengan orang Israel sebanarnya ramai juga hadir dalam persidangan termasuk dengan tokoh ulama Sheikh Dr Yusuf al-Qaradhawi, begitu juga saya hadir dalam persidangan persatuan Hindu, Kristian dan sebagainya, itu bukan isu.

“Isunya sekarang Khairy cuba nak lari daripada isu penglibatan dia dan Omar Mustapha Ong  dengan syarikat Ethos yang boleh  menjejaskan keselamatan negara.

“Soal siapa kenal siapa tak penting kerana yang menjadi persoalan utamanya adalah menggunakan kepakaran Israel yang mendedahkan rahsia keselamatan dan strategi negara kepada bahaya.

“Tiada negara yang berbuat demikian melainkan anda sangat terdesak,” katanya dalam sidang media di lobi Parlimen tengahari tadi.

Khairy dan Omar Mustapha Ong dikatakan mempunyai hubungan persahabatan yang rapat.

Anwar turut mempersoalkan tindakan Khairy yang selama ini bertanggungjawab menjadi wakil ‘jurucakap’ mempertahankan tindakan bagi pihak Apco di Parlimen.

“Kenapa Khairy bertanggungjawab menjawab kepada pihak Apco. Ini sangat meragukan. Anda merujuk kepada soal keselamatan negara dan Perdana Menteri yang sepatutnya jawab isu ini. Khairy bukan sebahagian daripada kerajaan, dia hanya Ketua Pemuda Umno. Saya minta kerajaan beri penjelasan bukan dia, kenapa dia beriya sangat nak pertahankan Apco?,” katanya.

Beliau turut menyelar dakwaan fitnah Khairy yang mengatakan ini hanyalah cubaannya untuk mengalih pandangan rakyat kepada krisis parti KEADILAN yang kini dikatakan bermasalah.

“Bukan saya yang minta dan mengarahkan untuk membuka isu ini. Saya diarah oleh Speaker. Jika saya tolak untuk jawab saya akan didakwa. Ini bukan nak alih pandangan, ini helah kerajaan nak tekan saya tapi saya bangkit dan kemukakan fakta mengenai perisikan tentera Israel dalam seluruh jentera kita disini.

Mereka ingat saya tidak ada bahan tapi mereka silap besar,” katanya,” tegas Ketua Pembangkang itu.

Anwar juga menggesa supaya kerajaan segera membatalkan kontrak perkhidmatan Apco dan menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja bagi menyiasat skandal yang disifatkan sebagai mencalar maruah negara dan mampu mengeruhkan hubungan dengan negara Islam lain.

“Pemimpin Pakatan Rakyat yang lain mencapai kata sepakat agar usul menggesa Suruhanjaya Siasatan Diraja ditubuhkan dan kita akan kemukakan usul itu kemudian,” katanya.

Sumber: Suara-Keadilan

Pejabat Ketua Angkatan Muda Keadilan

Malaysia

Pengarang: Adli Abdullah

Adli mula berkecimpung dalam bidang penulisan, blogging dan vlogging, semenjak menubuhkan blog peribadinya pada tahun 2008 yang lalu. Beliau telah menghasilkan pelbagai penulisan dan vlog kreatif yang berunsur nasihat, motivasi dan sedikit sebanyak berkisar kehidupan beliau sendiri yang boleh dijadikan iktibar kepada masyarakat. Setakat ini beliau telah berjaya menukilkan lebih 27 buah puisi berbentuk nasihat dan motivasi.

2 thoughts on “Khairy Bermatian Pertahan Apco Kerana Kawan Baik Omar Mustapha Ong?”

 1. What happens to the Libra-ECM issue where Khairy was given shares? Did the ACA investigate or did they close one or two eyes since he was the PM’s SIL then.

  Khairy is plain stupid. How did he graduate from Oxford U? His diplomat father must have strong connections with the U. The issue is not on the question of association with jewish personalities. The issue is giving contract to a company which are controlled directly or indirectly by Jewish personalities who have strong connection with the Israelis Government, past or present..

 2. dua dalang yang akan meruntuhkan iman dan
  kesejahteraan orang melayu ini adalah 2 berok
  generasi baru –

  mus’apco’cong dan keri’apco’jamban

  bila dapek 2 ekor ini duit dari khazanah , mereka buatlah
  plan nak jadi ahli politik – yang berok satu nak jadi pee eem kononnya

  member member yang prihatin konolah pasang telinga dan
  buka mata -intai 2 berok ni
  \
  ada chan kita bunuh lah niat jahat mereka dengan buat expose
  kat blog

  ches., 2 berok dari oxfart, sudah jual buntut sebab nak jadi kayo
  dan meraih kuaso

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: