Laporan Polis Putrajaya Repot 2688/10 terhadap PM Najib dan Khairy Jamaludin berkenaan APCO

Saya membuat laporan ini agar pihak polis dapat melakukan satu siasatan terperinci terhadap Ahli Parlimen Pekan, Pahang yang juga Perdana Menteri Malaysia, Presiden UMNO dan Ahli Parlimen Rembau, Negeri Sembilan masing-masing yang bernama Dato’ Sri Najib Tun Razak dan Khairy Bin Jamaludin, Ketua Pemuda UMNO Malaysia mengenai satu perjanjian diantara Kerajaan Malaysia dan syarikat APCO Worldwide Sdn. Bhd. yang beralamat berdaftar di Level 21 – Suite 21.01, The Garden South Tower, Mid Valley City, Lingkaran Syed Putra, 59200 Kuala Lumpur bagi satu perjanjian perkhidmatan iaitu “…to provide services public relations, daily managements and goverments relations outreach for Government in United States…” dimana dokumen perjanjian tersebut telah dimeterai pada 4 Ogos 2009. Sesalinan perjanjian yang dimaksudkan adalah dilampirkan. Sesalinan Letter Of Acceptance yang dikeluarkan oleh Jabatan Perdana Menteri bertarikh 15 Julai 2009 juga dilampirkan.

Saya sesungguhnya percaya bahawa syarikat APCO Worldwide yang dirujuk di atas merupakan satu syarikat yang mempunyai kaitan dengan Kerajaan Israel iaitu satu kerajaan yang diketahui dunia telah banyak menindas orang-orang Islam di Palestin. Saya juga percaya bahawa dengan wujudnya hubungan secara kontrak di antara Kerajaan Malaysia dan syarikat APCO Worldwide, isu keselamatan negara Malaysia adalah diragui memandangkan hubungan syarikat APCO Worldwide tersebut dengn Kerajaan Israel. Saya selaku rakyat Malaysia amat bimbang sekiranya Kerajaan Malaysia sama ada secara langsung atau tidak langsung akan memberikan maklumat-maklumat sulit terutamanya yang berkaitan dengan isu keselamatan negara kepada syarikat APCO Worldwide sepanjang tempoh kontrak dimeterai. Bersama ini dilampirkan juga sesalinan perjanjian yang membuktikan hubungan Kerajaan Israel dan syarikat APCO Worldwide sebagai rujukan.

Sehubungan itu, saya memohon supaya satu siasatan terperinci di adakan terhadap Dato’ Sri Najib Razak dan Khairy Bin Jamaludin di atas tindakan mereka bermati-matian mempertahankn perjanjian di antara Kerajaan Malaysia dan syarikat APCO Worldwide Sdn. Bhd. seperti di salinan perjanjian yang dikemukakan. Tindakan kedua-dua individu terbabit menunjukkan seolah-olah isu keselamatan negara ini adalah tidak begitu penting sekali pun isu keselamatan negara secara tidak langsung akan diperolehi oleh Kerajaan Israel melalui perjanjian yang telah dimeterai tersebut. Saya juga memohon supaya satu siasatan dibuat bagi memastikan apakah tujuan sebenar kedua-dua individu terbabit di dalam mempertahankan kontrak yang dimeterai dan apakah “interest” kedua-dua individu tersebut di dalam perjanjian yang telah dimeterai.

Sekian laporan saya

Shamsul Iskandar Mohd Akin
Ketua
Angkatan Muda Keadilan Malaysia

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: