Pilihan Raya Kecil Di Sibu

KUALA LUMPUR 9 April – Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Robert Lau Hoi Chew, 68, yang juga anggota Parlimen Bandar Sibu meninggal dunia hari ini akibat barah di Hospital Selayang.

Setiausaha Sulitnya, Peter Hu mengesahkan Lau meninggal dunia pada pukul 11.10 pagi dan persiapan sedang diadakan untuk membawa jenazah mendiang ke kampung halamannya di Sibu.

Beliau adalah ahli jawatankuasa kerja tertinggi SUPP dan menyertai parti sejak 1982.

Satu pilihan raya kecil dijangka akan diadakan oleh Suruhan jaya Pilihan Raya dalam tempoh 60 hari yang menjadikan kesemuanya 11 PRK sejak Pilihan Raya Umum 2008.

Sebelum ini, Sarawak menghadapi pilihan raya kecil pertama selepas pilihan raya umum 2008 iaitu DUN Batang Ai pada 7 April 2009. Kerusi itu dimenangi Barisan Nasional setelah mengalahkan calon KEADILAN.

Lau dilantik sebagai Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan pada 27 Mach 2004 dan kemudian dilantik sebagai Timbalan Menteri Pengangkutan selepas PRU 2008.

Dalam blog beliau, Lau menceritakan bahawa beliau dilahirkan dalam sebuah keluarga petani miskin yang terpaksa mendirikan sebuah rumah rumah yang diperbuat daripada kulit kayu.

Beliau kehilangan ibunya pada usia 5 tahun dan diasuh oleh abang, kakak serta kakak ipar.Lau mengalami zaman remaja yang susah tetapi berkata ketekunan dan usaha kuat dan bantuan daripada tiganya beliau berjaya melanjutkan pelajaran ke Australia dalam bidang perakaunan selama tiga tahun di University of South Australia.

Impian beliau sebagai Ahli Parlimen Sibu ialah untuk membangunkan bandar itu sebagai pusat IT bagi Sarawak serta membantu golongan miskin.

Lau memenangi kerusi tersebut undi setelah menewaskan calon DAP Wong Ho Leng dan calon PKR Lim Chin Chuang pada PRU ke-12 dengan majoriti 3,235.

Lau memperolehi 19,138 undi manakala Wong mendapat 15,903 undi dan Lim 812 undi

Kawasan Parlimen Bandar Sibu P212 mempunyai 53,679 pengundi berdaftar yang terdiri daripada majoriti pengundi Cina (60 peratus) diikuti oleh kaum Melanau (20 peratus), Iban (18 peratus) dan Orang Ulu (1.1 peratus).

Sumber: Suara-Keadilan

Pejabat Ketua Angkatan Muda Keadilan

Malaysia

Pengarang: Adli Abdullah

Adli mula berkecimpung dalam bidang penulisan, blogging dan vlogging, semenjak menubuhkan blog peribadinya pada tahun 2008 yang lalu. Beliau telah menghasilkan pelbagai penulisan dan vlog kreatif yang berunsur nasihat, motivasi dan sedikit sebanyak berkisar kehidupan beliau sendiri yang boleh dijadikan iktibar kepada masyarakat. Setakat ini beliau telah berjaya menukilkan lebih 27 buah puisi berbentuk nasihat dan motivasi.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: