Zaid Akan Fail Petisyen Pilihan Raya

MALAYSIAKINI – Calon PKR yang tewas, Datuk Zaid Ibrahim akan memfailkan petisyen pilihan raya supaya keputusan kerusi parlimen Hulu Selangor, Ahad lalu diisytiharkan sebagai tidak sah dan terbatal.

Beliau memberikan alasan pembelian undi dan pemindahan pengundi sebagai hujah petiyennya itu.

“Dalam keadaan seperti, kami akan memfailkan petisyen pilihan raya sebaik sahaja pasukan perundangan saya bersedia,” katanya pada sidang media di rumhanya.

“Mana-mana pengundi di Hulu Selangor yang ingin menawarkan sebarang maklumat yang relevan boleh berbuat demikian di mana-mana pejabat PKR, DAP atau PAS.”

Zaid juga berkata beliau akan menyaman akhbar bahasa Melayu, milik Umno – Utusan Malaysia yang melabelkannya sebagai kaki botol.

“Saya bukan kaki botol. Apa yang saya minum adalah tidak lebih daripada apa yang diminum oleh (Dr) Mahathir (Mohamad) dan pemimpin Umno lain,” katanya.

“Suruhanjaya Pilihan Raya sepatutnya tidak membebarkan kempen berniat jahat dan palsu berkenaan.”

Pejabat Ketua Angkatan Muda Keadilan

Malaysia

Pengarang: Adli Abdullah

Adli mula berkecimpung dalam bidang penulisan, blogging dan vlogging, semenjak menubuhkan blog peribadinya pada tahun 2008 yang lalu. Beliau telah menghasilkan pelbagai penulisan dan vlog kreatif yang berunsur nasihat, motivasi dan sedikit sebanyak berkisar kehidupan beliau sendiri yang boleh dijadikan iktibar kepada masyarakat. Setakat ini beliau telah berjaya menukilkan lebih 27 buah puisi berbentuk nasihat dan motivasi.

4 thoughts on “Zaid Akan Fail Petisyen Pilihan Raya”

 1. Ym Ketua AMK,

  Datuk Zaid sure to lose in the petition.As we know that the UMNO-APCO goverment machinery work.

  The MACC will say Pakatan indeed involve in bribing the voters and not the Bee End. They will claim that Bee End Najis already had plan the events in HS even before the The election was announced.

  And the Erection Komisyen will say the BN never voilate any election rules but Pakatan Did.

  Amd the Kangaroo court will give judgement as we know what?Election Kominyen follow and do their duty according to The Erection order from Barisan Najis Gomen with is their bosssss.

 2. Saudara Shamsul,

  saya adalah penduduk hulu selangor dan penyokong setia Pakatan rakyat. saya ingin menyuarakan berita yang saya dengar mengenai pilihanraya P094 baru2 ini. memandangkan dato’ zaid ingain mengemukakan petisyen pilihanraya dan mengalu alukan maklumat berkaitan, maka saya ingin berkongsi beberapa maklumat yang berkaitan.

  1) walaupun penduduk di kg tanjong & sungai choh dipindahkan ke parlimen selayang, tetapi ada kawan saya penyokong umno di kg tersebut boleh mengundi pada hari mengundi tersebut. Adakah hanya penyokong Pakatan Rakyat sahaja yg dipindahkan namanya ke Parlimen Selayang?

  2) Ada berita yg mengatakan orang2 asli dirasuah dengan pemberian sebiji motosikal Kris jika tidak keluar mengundi/mengundi calon BN. Sebiji motor untuk satu keluarga orang asli. Motosikal2 tersebut telah dihantar pada hari isnin 26 april selepas sehari mengundi.

  Tolong periksa jika benar berita2 ini. Dan jika benar mungkin ia boleh menambahkan lagi bukti2 rasuah dan penyalah gunaan kuasa oleh BN dan SPR dalam membantu Dato’ zaid dalam petisyennya.

 3. Bismillah

  Disamping menegakkan kemurnian undang-undang
  mengenai tingkah laku “pengaman” berkaitan berbagai isu jenayah, maka jangan lupa minta rakyat yang terlibat dalam pilihanraya sama-ada yang lama lebih-lebih lagi terbaru, ULU SELANGOR umpamanya dan SIBU mengirimkan laporan apa yang mereka tahui tentang perjalanan pemilihan raya.

  Antara lain :
  1) Buku daftar semakan dan daftar di tempat mengundi ;
  2) PENGUDI HANTU. Gambar mereka jika ada
  3) Kertas digantikan dengan kertas lain yang ssrupa
  disunglap
  4) RASUAH TERANG dan sunglap/ melalui orang lain
  5) Ungutan dalam berbagai cara dan bentuk
  6) Keselamatan tong undi
  7) Cara kepempin : ceramah, bualan dan janji
  yang berupa rasuah langsung dan tidak langsung

  Beberapa PENULISAN atau laporan yang terbaik hendaknya diberikan hadiah.
  SEKIAN. Prehatin kami.
  May 01, 2010.

  Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: