Rakan Mangsa – Tiada Rempuhan?

foto oleh: Zunar

KHAIRUL ADLI ABDULLAH – Kejadian yang menimpa seorang remaja 15 tahun, Allahyarham Aminulrasyid, menggemparkan kita dan mengcalarkan imej Polis DiRaja Malaysia(PDRM). Saya berasa amat dukacita dengan tragedi yang menimpa keluarga mangsa.

Mungkin Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan hanya mampu membuat kenyataan yang bersifat defensive seperti berikut, “Jangan pertikaikan pihak polis!”

Oleh itu peristiwa yang berlaku terhadap Allahyarham, tidak boleh dipandang ringan. Kerana insiden seperti ini bukanlah kejadian pertama. Kes yang melibatkan A.Kugan (mati dalam lokap), A Gnanapragasam (mati dalam lokap), Suwandi Ab Ghani dan Muhammad Azman Aziz (tembakan di program Bersih, Batu Buruk), Tawfiq Noorzan (tembakan di Perlis), Norizan Salleh (tersalah tembak), menggambarkan berlaku kepincangan kepimpinan yang serius di dalam PDRM.

Sebentar tadi saya telah melihat video sidang media oleh saksi kejadian, dan saya meneliti kenyataan media tersebut yang ditafsirkan oleh peguam keluarga mangsa, N.Surendran, membuktikan bahawa dakwaan pihak polis tidak benar:

1. Tiada rempuhan kenderaan mangsa terhadap kenderaan polis.

2. Tiada pengunduran kenderaan dari sekatan jalanraya.
3. Tiada senjata, parang dan sebagainya.

Jadi banyak kesangsian yang timbul, menyebabkan rakyat ragu-ragu dengan kejadian yang berlaku itu. Justeru itu, keluarga mangsa tidak mahukan inkues. Tetapi mereka mahukan Suruhanjaya DiRaja ditubuhkan bagi memastikan ketelusan siasatan, dan anggota polis yang terlibat dihadapkan ke muka pengadilan.

Pejabat Ketua AMK Malaysia

Pengarang: Adli Abdullah

Adli mula berkecimpung dalam bidang penulisan, blogging dan vlogging, semenjak menubuhkan blog peribadinya pada tahun 2008 yang lalu. Beliau telah menghasilkan pelbagai penulisan dan vlog kreatif yang berunsur nasihat, motivasi dan sedikit sebanyak berkisar kehidupan beliau sendiri yang boleh dijadikan iktibar kepada masyarakat. Setakat ini beliau telah berjaya menukilkan lebih 27 buah puisi berbentuk nasihat dan motivasi.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: