Wain: ‘Seleweng RM100 Bilion Dr M Disokong Bukti’

MALAYSIAKINI – Barry Wain yakin 100 peratus dengan ketepatan fakta dalam bukunya Malaysian Maverick: Mahathir in Turbulent Times yang merekodkan kepincangan pentadbiran mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Wain berkata, semua maklumat tersebut, termasuk dakwaan penyelewengan berjumlah RM100 bilion oleh Dr Mahathir itu disokong oleh bukti.

Beliau juga mengarang buku itu dengan memasukkan pandangan Dr Mahathir bagi menyeimbangkan dakwaan yang dikemukakan.

Antaranya adalah kerugian melalui Perwaja Steel, yang didakwa Dr Mahathir “hanya RM1 hingga RM2 bilion,” bukannya antara RM15 hingga RM20 bilion seperti ditulis oleh Wain.

“Dr Mahathir mempunyai memori singkat. Menteri kewangannya sendiri mengemukakan satu laporan audit oleh Pricewaterhouse (Cooper) di Parlimen pada pertengahan 1990-an. Kerugian pada masa itu, saya rasa berjumlah RM9.5 bilion dan ianya makin bertambah selepas itu.

“Dia tidak akan senang hati apabila diingatkan tentang perkara ini, tapi itulah kehidupan… Selagi saya (menulis dengan) seimbang kepada dia, dan saya telah terbitkan pandangan dia,” kata Wain dalam satu wawancara khas dengan Malaysiakini semalam.

Dr Mahathir juga sebelum ini menafikan dakwaan Wain bahawa bangunan ibu pejabat Umno di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) dibina dengan dana awam.

“Saya ada satu salinan akaun Umno yang diaudit, termasuk dana politik rahsia dan ia menunjukkan dengan jelas, mereka ada berpuluh juta di dalam akaun ketika (Daim Zainuddin) mengambil alih,” katanya lagi.

Tambahnya, beliau juga menemuramah banyak sumber untuk buku tersebut bagaimanapun tidak memasukkan kesemuanya sekali.

“100 peratus (yakin), kesemua fakta adalah benar. Tidak ada satu pun kesalahan dalam buku tersebut.

“Sehingga hari ini, ia telah diulas boleh ahli ekonomi di Australia, Hong Kong dan (ahli ekonomi) di rantau ini termasuk Thailand.

“Ada satu ulasan di Malaysia, dalam talian, yang menulis satu fakta salah yang saya terpaksa ulas, untuk jelaskan bahawa orang yang menulis ulasan tersebut telah membuat kesalahan fakta berhubung kesan pilihan raya 1969, antara lainnya,” katanya lagi.

Wain berada di negara ini sehingga minggu depan untuk mempromosikan bukunya itu yang bakal diulang cetak kali keenam dan diterjemahkan ke bahasa Melayu dan Cina.

Pejabat Ketua AMK Malaysia

Pengarang: Adli Abdullah

Adli mula berkecimpung dalam bidang penulisan, blogging dan vlogging, semenjak menubuhkan blog peribadinya pada tahun 2008 yang lalu. Beliau telah menghasilkan pelbagai penulisan dan vlog kreatif yang berunsur nasihat, motivasi dan sedikit sebanyak berkisar kehidupan beliau sendiri yang boleh dijadikan iktibar kepada masyarakat. Setakat ini beliau telah berjaya menukilkan lebih 27 buah puisi berbentuk nasihat dan motivasi.

One thought on “Wain: ‘Seleweng RM100 Bilion Dr M Disokong Bukti’”

 1. BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIIM !

  ***PERANG ; HAQ DAN KEMUNGKARAN***

  1~ APA KUNCI, IAITU BAGAIMANA KAMI BOLEH MEMBACA TENTANG UJUDNYA KEHAKIMAN RAKYAT ? IAITU BERIKUT UJUDNYA MAHKAMAH RAKYAT YANG TELUS, BENAR DAN LAGI ADIL. DALAM DUNIA INI, BAIK IA DARI SEGI SEJARAH MAHUPUN SEKARANG INI ?

  2~ KEADAAN sekarang, ALLAH, menurut peraturanNYA : ‘sesuatu yang HAQ [benar] akan timbul dan yang BATHIL akan batal dan hancur’ . Prosesnya sudah cepat tercetus menjadi isu dan perkara. Ia tercetus dari kawan, mulut sendiri, perbuatan sendiri atau orang lain yang menyebutnya.

  MAHATHIR BERPENDAPAT bahawa ORANG MELAYU MUDAH LUPA [dalam semua zaman atau dalam zaman PENTADBIRANnya 22 tahun sahaja ?]
  Barry Wain membongkar segala yang mungkar…
  Petikan :
  ” Dr Mahathir mempunyai memori singkat. Menteri kewangannya sendiri mengemukakan satu laporan audit oleh Pricewaterhouse (Cooper) di Parlimen pada pertengahan 1990-an. Kerugian pada masa itu, saya rasa berjumlah RM9.5 bilion dan ianya makin bertambah selepas itu.

  “Dia tidak akan senang hati apabila diingatkan tentang perkara ini, tapi itulah kehidupan… Selagi saya (menulis dengan) seimbang kepada dia, dan saya telah terbitkan pandangan dia,” kata Wain dalam satu wawancara khas dengan Malaysiakini semalam.”

  SIAPAKAH SANGGUP BERJIHAD MEMBONGKAR KEMUNGKARAN ?

  Wahai mereka orang Islam yang mengaku ULAMA dan “dipegawaikan”, MENGAKU atau dipangkatkan sebagai PENDAKWAH, hendakanya janganlah berdakwah terhad pada purdah jangut dan serban.sahaja

  Sekurang-kurangnya, sebilangan orang bukan Islam, umapamanya Barry Wain merintisi satu jalan “dakwah” telah membongkar kemungkaran dan ingin menegakkan KEBENARAN melalui pena.

  Dinamika dari gerak saraf kebenaran mengalir dalam penemuan unsur HUKUM membawa hijrah ke hujung jarinya yang menyatakan bahwa KEBENARAN MEMANG DARIPADA ALLLAH DAN KAMU JANGAN RAGU.

  BAGI SAYA KEKUATAN PENULISAN MERUPAKAN “GAYUNG BEDRSAMBUT”. ~
  MAAF DAN INGIN MENDAPAT PENDAPAT LAIN.
  ~Aq

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: