Berita : “T Junction, Bukan U-Turn” – Shamsul Iskandar

Shamsul 2 Oleh Nazli Ibrahim

PETALING JAYA: “Ini bukan ‘U turn’ tetapi sampai ke ‘T Junction’. Ambil ke kanan boleh, ke kiri pun boleh.  Oleh itu saya memilih untuk ke kanan iaitu memilih bertanding jawatan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) bukan ke kiri – Naib Presiden”.

Demikian kata calon Ketua AMK, Shamsul Iskandar Mohd Akin menepis laporan beberapa akhbar sebelum ini yang melabel beliau sebagai ‘Mr U turn’ apabila menukar pendirian daripada bertanding jawatan Naib Presiden kepada Ketua AMK.

 

“Saya tidak menyalahkan mereka (media) kerana pada saya itu tafsiran. Ketika saya mengumumkan kira-kira sebulan lalu untuk meminta rakan-rakan memberikan pencalonan bagi jawatan Naib Presiden, itu dibuat dengan hati yang cukup jelas.

“Memang kita tawar diri untuk mendapat pencalonan.  Tetapi itu bukan ‘U turn’ tetapi ‘T Junction”, kata beliau lagi ketika berucap di hadapan penyokong-penyokongnya selepas menyerahkan borang penerimaan pencalonan Pemilihan 2010 Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Ibu Pejabat parti itu di Tropicana, Petaling Jaya semalam.

Beliau juga memberitahu peluang kemenangan belum tentu memihak kepadanya walaupun beliau merupakan calon yang mempertahankan jawatan kerana faktor kelewatannya mengumumkan untuk bertanding merebut Ketua AMK.

‘Perlumbaan arnab dengan kura-kura’

Bagaimanapun beliau juga mengingatkan orang ramai kisah ‘perlumbaan arnab dengan kura-kura’ yang akhirnya dimenangi oleh kura-kura yang bergerak lebih perlahan berbanding arnab.

Selain itu beliau juga mahukan pertandingan ini dijalankan secara sihat dan dalam suasana kekeluargaan kerana bagi beliau, musuh sebenar adalah Umno dan Barisan Nasisonal.

Sebelum ini, Shamsul mengumumkan kesediaan beliau untuk bertanding jawatan Naib Presiden apabila menerima jumlah pencalonan tidak rasmi kedua tertinggi bagi Naib Presiden.

Namun begitu, beliau menukar pendirian di saat-saat akhir bagi mempertahankan jawatan Ketua AMK.

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: