Kerajaan dolak dalik kenaikan harga RON95, bahan api

KUALA LUMPUR: Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata, kerajaan berdolak dalik dalam isu kenaikan petrol RON95, diesel dan gas petroleum cecair (LPG), sehari selepas membuat pengumuman tidak akan menaikkan harga bahan bakar itu.
Ini kerana semalam, Menteri Perdagangan dan Pengguna, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan tidak ada sebarang kenaikan bahan api, kononnya kerana mengambil kira kepentingan rakyat.

Bagaimanapun hari ini, Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Donald Lim berkata kerajaan akan mengkaji semula subsidi sekiranya harga minyak mencecah antara AS$110 dan AS$120 setong.

Ia berdasarkan kepada penurunan harga minyak daripada AS$110 setong pada April, kepada lebih AS$100 setong pada masa ini.
Shamsul berkata, dua kenyataan itu jelas bercanggah antara antara satu sama lain, yang menunjukkan bahawa kerajaan Umno- Barisan Nasional gagal membuat keputusan yang penting untuk rakyat.

“Pengumuman yang bercanggah ini menunjukkan hala tuju ekonomi Barisan Nasional yang tidak jelas.

“Penangguhan kenaikan petrol Ron 95 sebelum ini pun hanyalah tindakan untuk mententeramkan rakyat tetapi bersifat sementara. Ini kerana dijangkakan pilihanraya umum ke-13 akan diadakan dalam masa terdekat. Selepas pilihan raya tidak ada jaminan pengekalan harga,” kata Shamsul ketika dihubungi.

Malah lebih teruk katanya, kerajaan mungkin memperkenalkan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang disifatkan lebih membebankan kerana melibatkan keseluruhan rakyat Malaysia.

“Ketika kerajaan mempertimbangkan untuk menarik semula subsidi, apakah kerajaan mempertimbangkan juga untuk menarik semula rancangan projek mega seperti pembangunan menara 100 tingkat, projek di Sungai Besi dan sebagainya?” soal Shamsul.

Harga petrol RON95 kini ialah RM1.90 seliter dan diesel RM1.80 seliter, manakala harga LPG pula ialah RM1.90 sekilogram. Kali terakhir harga RON95, diesel dan LPG dinaikkan ialah pada Disember tahun lalu.

www.keadilandaily.com

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: