Kes Fitnah II: 4 Saksi Balas akan dipanggil Pihak Pendakwaan

Dari Keadilan Daily

Oleh Ahmad Fadli

17 Oktober 2011

Fitnah II: Pendakwa mahu panggil 4 saksi balas

KUALA LUMPUR: Kes Fitnah II yang kini di peringkat pembelaan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, bersambung semula hari ini dengan pendakwa raya memohon memanggil empat saksi balas (rebuttal witness) mereka untuk memberi keterangan.

Peguam Cara Negara II, Mohd Yusof Zainal Abiden dijangka berbuat demikian untuk membidas keterangan pakar tulang belakang Jerman, Dr Thomas Hoogland, yang merawat kecederaan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini.

Pada perbicaraan sebelum ini, Dr Hoogland mengesahkan Anwar masih lagi menderita sakit tulang belakang yang mengehadkan pergerakannya.

Beliau juga mengesahkan Anwar tidak mampu untuk membongkok dan berlutut di atas lantai tanpa mengalami kesakitan teruk, sekaligus membuktikan Ketua Pembangkang itu tidak melakukan aksi fitnah seperti yang didakwa pengadu,
pengadu, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Sebelum ini, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menolak permohonan peguam untuk mengeluarkan sepina terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak danisterinya, Datin Seri Rosmah mansor sebagai saksi dalam kes itu.

Keputusan itu dibuat hakim Zabidin Mohamad Diah, meskipun jelas Saiful ada menemui perdana menteri dan isterinya, sebelum membuat laporan polis terhadap Anwar.

Peguambela juga pada minggu lalu memilih untuk tidak memanggil bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dan Ketua Polis Melaka, Mohd Rodwan Mohd Yusof memberi keterangan kerana menganggap ia sudah tidak lagi relevan.

Berikut kronologi perbicaraan hari ini:

8.49 pagi: Pendakwa raya yang diketuai peguam Cara Negara II, Mohd Yusof Zainal Abiden berada di bilik mahkamah Jalan Duta

9.05 pagi: Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama isteri tercinta, Datuk Seri Dr Wan Azizah kelihatan tiba di perkarangan mahkamah.

9.22 pagi: Peguam Anwar, Karpal Singh tiba. Terdapat kira-kira 50 orang di galeri awam termasuk wartawan.

9.39 pagi: Kedua pihak dilihat masuk ke kamar hakim, Mohamad Zabidin Mohd Diah dna dilihat keluar semula.

9.58 pagi: Anwar dan peguamnya dilihat berbincang sesuatu.

10.38 pagi: Hakim Zabidin memulakan prosiding.

10.40 pagi: Yusof berkata terdapat isu yang dibawa oleh saksi ke tujuh peguam, Hoogland yang memberi keterangan terhadap tahap fizikal Anwar. Berikutan itu katanya, pihaknya akan memohon untuk memanggil saksi balas.

Karpal berkata pihaknya tidak ada bantahan, tetapi ia tertakluk kepada bukti peraturan.

10.42 pagi: Yusof berkata terdapat empat saksi balas yang akan dikemukakan yang akan disoal oleh DPP Nordin Hassan. Hakim Zabidin akan mendengar keterangan mereka esok.

10.48: Mahkamah ditangguhkan.

—Keadilan Daily

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: