AMARAN TERAKHIR! Malaysia Mungkin Muflis Sebelum 2019

Dari Malaysia Chronicle

Oleh Maclean Patrick

3 November 2011

Amaran Terakhir: Malaysia mungkin bangkrap sebelum 2019

Loceng haruslah dibunyikan sekarang, namun pemimpin-pemimpin negara masih berkeras bagi menampakkan keadaan masih baik dan indah. Laporan Ketua Audit Negara bagi tahun 2010 telah menunjukkan sejauh mana Malaysia telah pergi jatuh.

Mesti diperhatikan bahawa apabila Malaysia ditubuhkan pada tahun 1963, pihak British telah meninggalkannya dengan bentuk pentadbiran yang kukuh. Namun, selepas lebih 50 tahun diprintah oleh Barisan Nasional (BN), bentuk pertadbiran tidak diperbaiki. Malah, ia telah jatuh menjunam; diganti oleh satu bentuk kerajaan yang menggalakkan penipuan dan rasuah dalam semua bentuk.

Malaysia mempunyai penduduk sebanyak 28 juta dan perkhidmatan awam kira-kira 1.3 juta. Daripada 28 juta, hanya satu peratus membayar cukai pendapatan. Ini jelas menunjukkan bahawa 99% sama ada di bawah kurungan cukai pendapatan atau mempunyai pendapatan terlalu sedikit untuk perlu membayar cukai. Dengan inflasi dan harga barangan yang terus meningkat, dijangkakan lebih kurang orang bagi membayar cukai pendapatan dalam masa terdekat.

Sikap optimis yang meragukan

Namun, matlamat pentadbiran Najib bagi 2012 adalah untuk memberi faedah kepada perkhidmatan awam dan memberi buah tangan kepada ahli masyarakat yang bukan berkhidmat dalam sikap optimis yang meragukan bahawa ini akan meningkatkan produktiviti dan meningkatkan kecekapan dan sebagainya. Terdapat banyak harapan, tetapi seperti biasa, tiada mekanisme sebenar yang boleh memberi kesan. Laporan Ketua Audit Negara jelas menunjukkan bahawa walaupun terdapat peningkatan berbanding tahun lepas, bilangan besar kesilapan yang dikesan menunjukkan bahawa kerajaan masih jauh lagi sebelum menjadi sebuah pentadbiran bertaraf dunia.

Sebagai perbandingan, Taiwan mempunyai penduduk seramai 24 juta dan perkhidmatan awam hanya 400,000. Namun, Taiwan terus muncul sebagai watak utama di pentas ekonomi global. Boleh tahan bagi sebuah pulau kecil yang mempunyai sumber asli yang begitu sedikit dan pada satu masa telah ditegur kerana mengeluarkan produk palsu dari barang-barang elektronik Jepun. Jelas sekali, sebuah keajaan yang bersih dan cekap membolehkan negara yang semakin berkembang dan semakin meningkat, tanpa mengira saiznya.

Tetapi bukan sahaja disahkan bahawa ekonomi dan sistem Malaysia yang penuh dengan rasuah yang berleluasa, ketidakcekapan meluas dan am, negara telah mencapai akhir garisan. Kebankrapan boleh dilihat dan terdapat jangkamasa yang boleh ditentukan. Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Idris Jala, yang mengejutkan negara tahun lalu dengan amaran muflis menjelang 2019 jika kerajaan terus dengan corak perbelanjaan semasa, telah mengulangi pendapat beliau pada hari Selasa.

Dalam mengumumkan kemas kini pelaburan yang terbaru bagi program transformasi ekonomi kerajaan (ETP), Idris berkata, “Jika ekonomi kita meningkat kurang daripada empat peratus … dan kita tidak mengurangkan perbelanjaan pengurusan kami, jika kita meminjam pada 12.5 peratus, jika hutang tahunan kami meningkat kepada 12.5 peratus dan hasil kita tidak berkembang, maka ia akan berlaku. “

Kebankrapan berlaku apabila seseorang terlebih belanja atau membuat pelaburan kurang bijak

Mari kita meneliti kenyataan Idris. Sebenarnya, apa akan berlaku dan bagaimana ia akan berlaku? Jawapannya, Malaysia akan muflis dan ia mungkin berlaku lebih awal daripada 2019 melainkan jika para pemimpin membetulkan perbuatan mereka bersama. Tanda-tanda besar keadaan itu adalah apabila negara ini lewat dalam pembayaran balik hutang atau di dalam servis kepentingan.

Ini berlaku kerana tiadanya aliran tunai yang mencukupi . Hasil daripada cukai pendapatan dan korporat ditambah pulangan daripada pelaburan dalam semua sektor-sektor produktif adalah tidak cukup untuk menampung aliran keluar. Mengapa? Kerana kerajaan BN yang lalu membazirkan pinjaman bagi projek-projek dan usaha yang terlalu mahal, tidak produktif atau yang merugikan!

Menurut Laporan Peguam Negara, hutang negara Malaysia meningkat sebanyak 12.3 peratus kepada lebih RM407 bilion tahun lepas, dan walaupun ekonomi berkembang sebanyak 7.2 peratus pada tahun 2010, defisit fiskal tahun lepas mengekalkan hutang awam pada lebih 50 peratus daripada KDNK untuk tahun kedua. Kerajaan berhutang 53.1 peratus daripada KDNK, kurang sedikit daripada 53.7 peratus tahun lepas.

Ini tidak baik bagi rakyat Malaysia yang kini berdepan dengan cukai tambahan seperti GST, semata-mata untuk meningkatkan pendapatan kerajaan untuk menampung perbelanjaan operasi seperti subsidi. Namun, walaupun kerajaan bergelut dengan idea mengurangkan subsidi dan pelaksanaan GST, ia juga perlu membetulkan perbuatan sendiri.

Keputusan berdasarkan motif politik, bukan pertimbangan yang munasabah

Berita terbaru mengenai anak perempuan dan isteri Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang akan menggunakan perbelanjaan lain di Australia pasti tidak membantu menyebabkan rakyat Malaysia untuk menekan perut dan hidup dengan sederhana.

Kemudian terdapat penipuan makanan RM3. Najib telah membayar RM3 untuk makanan apabila beliau singgah di restoran 1Malaysia, tetapi pelanggan lain terpaksa membayar sebanyak RM4-6 untuk makanan yang sama dengan Perdana Menteri.

Dan manakala makanan dan membeli-belah adalah perihal hari ini, laporan Ketua Peguam Negara juga menunjukkan sifat kerajaan rusuhan. Dakwaan rasuah yang tidak pernah berakhir terhadap BN melibatkan Perbadanan PemakananKebangsaan, projek berjuta ringgit yang bertujuan untuk mendapatkan pengeluaran daging lembu tempatan untuk memenuhi 40% daripada penggunaan negara.

Bukan sahaja dikatakan terdapat tipu muslihat dalam pengurusan projek, terdapat juga dakwaan penyalahgunaan kuasa dalam pinjaman kerajaan persekutuan sebanyak RM250 juta kepada syarikat projek daging lembu tersebut. Dan lebih menarik lagi! Syarikat tersebut dimiliki oleh suami Menteri Kabinet Shahrizat Jalil!

Usahawan juara, bukan kroni

Tetapi Najib, yang juga Menteri Kewangan, memilih untuk mempertahankan perbuatan yang boleh dipersoalkan. PM berkata dalam jawapan bertulis kepada soalan Parlimen bahawa syarikat tersebut – Agroscience Sdn Bhd – telah dipilih untuk mengendalikan projek NFC untuk mewujudkan Malaysia “Beef Valley” selepas proses tender yang melibatkan lima buah syarikat lain.

Bagaimanapun, sebagai pengarah strategi PKR Rafizi Ramli berkata, 6 firma menjadi wakil sulit kepada kerajaan pada projek yang tidak diumumkan kepada orang ramai tidak boleh dianggap sebagai tender terbuka atau awam. Untuk mengeruhkan lagi keadaan, Laporan Ketua Peguam Negara juga mengkritik projek itu, dan menegaskan bahawa ia kini “dalam keadaan kucar-kacir”.

Mungkin projek “Beef Valley” menyatakan semuanya. Satu projek berkepentingan negara kerana bekalan makanan dengan harga munasabah sebenarnya keutamaan teratas, juga merupakan keselamatan negara.Tetapi wang yang diperuntukkan dan ‘bakat’ yang diberikan kepada projek tersebut, tidak berasaskan merit, kemampuan atau rekod prestasi.

Mana-mana orang awam pun boleh melihat konflik kepentingan urusan ini tidak kemas, tetapi Najib seolah-olah menjadi buta. Mungkin, PM harus melihatnya dalam konteks calon-calon juara bahawa dia sentiasa menggalakkan calon-calon BN untuk bertanding dalam pilihan raya umum yang akan datang!

Ia benar-benar semudah itu. Pilih calon yang salah, dan BN akan kalah. Pilih usahawan yang salah, dan Malaysia akan jatuh. Ini adalah keadaan Negara sekarang, dan kebenarannya, semua tanda-tanda amaran akhir adalah jelas – Malaysia benar-benar boleh muflis lebih awal daripada 2019.

—Malaysia Chronicle

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: