Peneroka Felda akan ‘gegar’ Putrajaya 30 Mac ini


Dari Keadilan Daily

9 Februari 2012

Peneroka ke Putrajaya bantah penyenaraian FGVH 30 Mac

(Oleh: Masdar Wahid)

PETALING JAYA 9 Jan: Peneroka di seluruh negara akan berhimpun di Putrajaya bagi membantah penyenaraian Felda Global Ventures Holding Berhad (FGVHB) di Bursa Malaysia pada 30 Mac ini, kata Pengerusi Biro Felda dan Orang Asal KEADILAN, Suhaimi Said.

Beliau berkata demikian dalam sidang media pelancaran Kempen 100,000 Tandatangan Membantah Penyenaraian FGVHB di Pejabat KEADILAN hari ini.

“Kita juga sudah mengedar hampir 200 meter kain putih kepada setiap wakil negeri untuk mengumpul tandatangan.

“Manakala Kain putih itu pula akan dicantum dan dibawa bersama memorandum bantahan dalam perarakan menuju Pejabat (perdana menteri) Najib pada 2.30 petang, 30 Mac ini,” kata Suhaimi.

Menurutnya, pelbagai NGO juga sudah berbincang bagi memastikan himpunan itu berjaya dengan mencapai sasaran antara 5,000 hingga 10,000 peneroka.

Dalam sidang media itu, Suhaimi berkata, kos operasi Felda kini adalah RM1.9 bilion yang menyebabkan agensi itu bakal menanggung kerugian atau defisit sebanyak RM0.9 bilion setiap tahun.

Katanya, bagi tujuan penyenaraian dan pampasan RM1 bilion tersebut, Felda memajak seluas 830,000 ekar tanah melalui Felda Plantation dan tambahan 20,000 ekar tanah poket kepada FGVHB, yang bertentangan dengan Akta Kemajuan Tanah.

Jelasnya lagi, rekod buruk penyenaraian FGVHB juga menunjukkan syarikat itu mengalami kerugian teruk iaitu mencecah RM500 juta di antara 1997 hingga 2010.

Najib sendiri tidak yakin

Tegas beliau, meskipun penyenaraian itu dijangka April ini, namun sehingga kini tiada sebarang kertas cadangan yang menunjukkan kesan perolehan dan perbelanjaan dibentangkan.

“Najib sendiri tidak yakin bahawa penyenaraian ini akan menguntungkan peneroka dan ini terbukti apabila sehingga kini pihak FGVHB tidak pernah membentang apa-apa kertas cadangan projek penyenaraian yang menunjukan perolehan dan perbelanjaan.

Kamarul Bahrain mengetuai tandatangan di atas kain putih membantah penyenaraian FGVH

“Sebagaimana kita sedia maklum, penyenaraian bertujuan mendapatkan modal dengan menjual unit-unit saham dan melepaskan kepentingan kepada orang luar, maka rakyat perlu tahu apa tujuan sebenar penyenaraian FGVHB ini,” katanya.

Dalam sidang media itu, beliau turut menempelak Najib kerana mengekalkan dua pemimpin bermasalah dalam pengurusan Felda, iaitu Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad dan Pengerusi Eksekutif Felda, Datuk Sabri Ahmad.

“Sabri pernah terlibat dalam salah laku mengurus yang membawa kerugian RM120 juta kepada Golden Hope Plantation Bhd seperti dilapor KPMG forensic dalam Straits Times pada 11 Jun 2008.

“Manakala Isa didapati bersalah dalam kes rasuah pemilihan Umno pada 2005,” tegasnya.

Turut serta dalam sidang media itu, Jurucakap Felda KEADILAN di Parlimen, Datuk Kamarul Bahrain Abbas, Sekretariat Task Force Felda KEADILAN Selangor, Shamsul Iskandar Md Akin, Pengarah Biro Felda Angkatan Muda KEADILAN, Rebin Birham dan wakil beberapa Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO).


—Keadilan Daily

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

2 thoughts on “Peneroka Felda akan ‘gegar’ Putrajaya 30 Mac ini”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: