Isu PM bukan Melayu Hanya Untungkan Umno – Ketua AMK


Dari Antarapos

7 Jun 2012

Isu PM bukan Melayu untungkan Umno, kata Pakatan

KUALA LUMPUR: Polemik mengenai kelayakan orang bukan Melayu diangkat menjadi Perdana Menteri hanya menguntungkan pihak Umno/Barisan Nasional manakala Pakatan Rakyat hanya akan mendapat kesan negatif, kata Ketua Pemuda PKR, Shamsul Iskandar Mohd Akin.

Menurut beliau, kenyataan yang dibuat oleh pengerusi DAP, Karpal Singh baru-baru ini yang mengatakan beliau akan memperjuangkan Perdana Menteri bukan Melayu tidak perlu ditafsirkan secara berlebihan.

Tambahnya, beliau bimbang isu tersebut dimanipulasikan oleh Umno demi kepentingan politik mereka.

“Kenyataan Karpal tak perlu ditafsir berlebihan. Kenapa kita harus bimbang pada perkara yang tidak negatif?

“Saya bimbang Umno sebagai parti pemerintah selalu takutkan orang Melayu kononnya kalau Umno kalah, hilang kuasa orang Melayu. Kenapa kita harus main perkara sebegitu?

Beliau berkata demikian di dalam Program Dalam Radar Khas anjuran bersama portal berita Antara Pos dan Radio 24 hari ini.

Selain itu, Shamsul turut menafikan dakwaan segelintir pihak yang mengatakan bahawa Pakatan sengaja mahu isu tersebut sengaja diprovokasikan untuk mendapat sokongan masyarakat bukan Melayu.

“Pada saya (isu PM bukan Melayu) bukan provokasi kecuali Umno nak menakutkan orang Melayu. Pada saya ini jahat. Tidak diletak pada perspektif sebenar,” katanya di dalam program yang dihoskan oleh Sayed Munawar Sayed Mohd Mustar itu.

Tetamu lain pada program tersebut adalah Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah dan pakar sejarah, Profesor Emiritus Tan Sri Khoo Kay Kim.

Saifuddin di dalam responnya kemudian menafikan dakwaan yang dibuat Shamsul itu.

Menurutnya, persoalan yang lebih utama yang harus diberikan perhatian adalah tentang bagaimana untuk melaksanakan demokrasi pada tahap yang lebih tinggi.

“Saya setuju Perlembagaan Persekutuan tidak menyatakan mesti Melayu (menjadi Perdana Menteri). Cuma dari segi sejarahnya begitu.

“Yang lebih mustahak adalah bagaimana kita urus demokrasi itu, bagaimana kedua-dua Dewan (Dewan Rakyat dan Dewan Negara) mewakili komposisi kaum,” katanya.

Tambah beliau, di negara ini seolah-olah wujud ketertiban di dalam memilih seorang ketua negara, malah ketika BN/Umno mempunyai majoriti dua pertiga kerusi di Dewan Rakyat tidak mengubal undang-undang untuk mewajibkan hanya orang Melayu yang boleh menjadi perdana menteri.

Beliau mengambil contoh di mana ketika Umno diharamkan sewaktu Tun Dr Mahathir menjadi Perdana Menteri, parti-parti komponen Barisan Nasional sepakat mengekalkan beliau sebagai Pengerusi Barisan Nasional.

Saifuddin berkata isu itu tidak harus dibangkitkan oleh Karpal Singh kerana ketua pembangkang sendiripun adalah orang Melayu yang beragama Islam.

“Sedangkan anggota pembangkang sendiri memilih orang Melayu sebagai ketua pembangkang… kenapa pula nak timbul isu mengenai seorang bukan Melayu jadi Perdana Menteri.

“Pakatan Rakyat sendiri masih mengekalkan Datuk Seri Anwar sebagai ketua pembangkang walaupun dari segi komposisi kerusi di Parlimen, PKR kehilangan beberapa kerusi kerana beberapa orang ahli parlimen yang bertindak meninggalkan Pakatan,” katanya.

Sehubungan itu, kata Saifuddin, isu mengenai perdana menteri bukan Melayu tidak harus dipolitikkan dan dijadikan bahan untuk diketengahkan menjelang pilihan raya umum ke-13 kelak.


—Antarapos

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: