RM 100 juta Dana Belia Hanya Gula-Gula Politik – AMK


Dari Keadilan Daily

19 Julai 2012

Dana RM100 juta untuk belia gula2 politik Najib – AMK

KUALA LUMPUR 19 Julai: Dana RM100 juta yang diumum kepada belia hanya sekadar gula-gula politik kerajaan dan ia tidak mampu mengurang beban ekonomi golongan itu, kata Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK), Shamsul Iskandar Mohd Akin.

Beliau berkata, orang muda mahu kerajaan menumpukan isu utama iaitu menyelesaikan masalah kos sara hidup yang tinggi.

“Apa yang Pakatan Rakyat boleh berikan? Kita janji untuk turunkan harga minyak. Kita juga janji berikan pendidikan percuma, pemansuhan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dan meningkatkan peluang pekerjaan yang lebih baik.

“Perkara-perkara asas ini tidak mampu dilakukan Umno BN. Tetapi perkara inilah yang orang muda mahu kerana dapat mengurangkan bebanan hidup,” katanya dihubungi.

Beliau berkata, pengumuman itu tidak lebih gula-gula politik Najib untuk meraih sokongan belia menjelang Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU 13).

Namun beliau yakin, golongan muda tidak akan terpengaruh dengan ‘bantuan segera’ sebaliknya akan berbalik kepada persoalan asas iaitu menyelesaikan masalah ekonomi.

Ahad lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan dana RM100 juta bagi menerajui program 1Malaysia Untuk Belia (1M4U) kononnya untuk memupuk semangat sukarelewan di kalangan belia.

Dana Sukarelawan 1Malaysia (Dre1M) itu akan diuruskan satu pasukan tugas khas dengan pentadbiran dan pengagihan peruntukan dilakukan secara dalam talian.


— Keadilan Daily

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

One thought on “RM 100 juta Dana Belia Hanya Gula-Gula Politik – AMK”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: