Kenyataan Media – Polemik Sang Saka Malaya

Image

 

Kenyataan Media – Polemik Sang Saka Malaya

 

Angkatan Muda Keadilan Malaysia (AMK) ingin memberikan respon balas ke atas polemik mengenai ‘Sang Saka Malaya’ yang kini digembar-gemburkan oleh media Umno-BN dan juga penggiat siber.

Isu ini dilihat bermula apabila ada beberapa anak muda yang mengibarkan bendera Sang Saka Malaya sewaktu perhimpunan aman Janji Demokrasi pada malam 30 Ogos 2012. Insiden ini kemudiannya dipolemikkan melalui media khususnya Utusan Malaysia yang pada hari ini juga, telah menyiarkan keberkaitan ciptaan bendera tersebut dengan seorang pimpinan AMK pusat.

Sebagaimana yang telah ditegaskan oleh Ketua Umum KEADILAN, DatukSeri Anwar Ibrahim, tidak ada sebarang cadangan pun untuk menukar ganti Jalur Gemilang dengan Sang Saka Malaya. Apa yang berlaku cumalah manifestasi suara anak muda yang cerah fikiran dan tajam pengamatan sejarahnya dalam meraikan sumbangan dan semangat tokoh-tokoh kemerdekaan yang ‘didiamkan’ oleh buku-buku teks sejarah seperti Almarhum Dr. Burhanuddin al-Helmy, Almarhum Ishak Haji Muhammad atau Pak Sako, dan lain-lain lagi.

Sejarah telah menunjukkan bahawa elemen Merah Putih di dalam Sang Saka Malaya ini merupakan antara cadangan awal gabungan politik pertama di Tanah Melayu, iaitu PUTERA-AMCJA yang dipimpin oleh Dr. Burhanuddin dan Tun Tan Cheng Lock untuk dijadikan bendera negara selepas kemerdekaan berjaya diraih. Jangan kita lupa, PUTERA-AMCJA dipelopori oleh Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) pimpinan Dr. Burhanuddin, parti pertama tanah air yang berani menggunakan slogan ‘Merdeka’ sebagai semboyan perjuangannya. PKMM kemudiannya diharamkan British dengan ‘endorsement’ oleh Umno.

Sungguhpun begitu, pada 1949 dengan perkenan Majlis raja-raja, inisiatif untuk melakar bendera baharu untuk Tanah Melayu telah dimulakan dan lahirlah bendera Tanah Melayu setelah reka bentuk bendera tersebut mendapat kelulusan Raja George VI pada 19 Mei 1950. Pada 31 Ogos 1997, ia dimasyhurkan dengan nama Jalur Gemilang. Dan status Jalur Gemilang sebagai panji negara terus kekal tanpa pertikaian sehingga ke hari ini.

AMK memberi penegasan, bahawa isu ini tidak mempunyai asas untuk dipolemikkan sama sekali. Apa yang jelas kelihatan isu ini cuba diperbesarkan seolah-olah menjadi satu isu yang berpotensi mengancam keselamatan negara. Di saat Perdana Menteri menyeru generasi muda mempunyai fikiran yang terbuka dan harus menerobos sempadan kemustahilan, adalah sesuatu yang dangkal apabila ada generasi muda celik sejarah ditekan hanya kerana mempunyai idea yang berbeza dalam mengiktiraf sejarah.

AMK juga merasa pelik apabila wujud juak-juak ‘laskar siber’ Umno-BN yang kononnya mengaitkan Sang Saka Malaya dengan pengaruh negara-negara jiran. Justeru AMK ingin mencabar Umno, sekiranya mereka melihat elemen ‘Sang Saka’ adalah satu ancaman, maka Umno-lah harus menukar lambangnya ‘Sang Saka Bangsa’ berkuat kuasa serta merta kerana jelas terbukti bahawa hanya Umno sahaja parti yang menggunakan elemen “Sang Saka” selaku lambang rasminya sejak awal penubuhan sehinggalah ke hari ini.

Shamsul Iskandar Mohd Akin

Ketua

Angkatan Muda Keadilan Malaysia

 

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: