Jelajah AMK di Sabah mulai 15 Nov Akan Dedah Skandal Musa Aman.


Dari KeadilanDaily

11 November 2012

AMK jelajah Sabah dedah skandal RM40 juta Musa Aman

PETALING JAYA 11 Nov: Angkatan Muda KEADILAN (AMK) akan menjelajah seluruh Sabah bagi mendedahkan skandal RM40 juta yang dikaitkan dengan ketua menteri, Datuk Seri Musa Aman.

Ketua AMK, Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata, jelajah ‘Kembalikan RM40 juta Hak Rakyat Sabah’ itu akan dilancar Timbalan Presiden KEADILAN, Azmin Ali di Sungai Sibuga dalam parlimen Libaran yang diwakili Musa, 15 November ini.

“Kami juga akan membuat laporan polis di setiap 22 kawasan Parlimen yang kami singgahi agar siasatan dijalankan dari mana datangnya RM40 juta ini,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat bulanan AMK di Ibu Pejabat KEADILAN petang tadi.

Menurut Shamsul, jelajah selama 5 hari itu akan berakhir di Parlimen Labuan pada 19 November.

Turut hadir sidang media itu Naib Ketua AMK Khairul Anuar Ahmad Zainuddin, Ketua Penerangan AMK Lee Khai Loon, Ketua AMK Sabah Mohd Serman Hassnar dan pimpinan lain.

Shamsul berkata, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Hong Kong (ICAC) ada menghubunginya dan memaklumkan kes itu selesai dengan alasan tiada kes.

“Sebagai pengadu dalam kes ini sejak 2009, saya tidak puas hati kerana terdapat percanggahan kenyataan di Malaysia mengenai kes ini di mana Datuk Seri Nazri Aziz kata ‘kes selesai kerana ICAC tidak teruskan dengan siasatan’

“Manakala ada pula yang kata ‘kes ini selesai kerana ia wang Umno, jadi mana satu (yang betul),” soalnya.

Katanya, beliau akan menulis surat rasmi kepada ICAC Hong Kong untuk mendapatkan penjelasan dan sudahpun melantik peguam untuk mengendalikannya.

Katanya, Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Mohd Shukri Abdull 5 Oktober lalu turut menyatakan agensi itu memerlukan lebih banyak bukti mengenai skandal itu.

“Kenyataan ini juga membawa maksud kes ini belum ditutup dan masih disiasat. Sebab itu, kami berpegang pada kenyataan Shukri Abdull selain menuntut penjelasan dari ICAC,” tegasnya.


— Keadilandaily

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: