Pinda Dasar Kebudayaan 1971 – MP Bukit Katil

MP Bukit Katil cadang Dasar Kebudayaan 1971 dipinda

(Masdar Wahid)

Ahli Parlimen Bukit Katil, Shamsul Iskandar Md Akin mencadangkan Dasar Kebudayaan 1971 dipinda kerana tidak lagi dijadikan garis panduan dan difahami generasi semasa.

“Saya fikir satu elemen penting dalam kementerian ialah pentingnya pemerkasaan dan keragaman budaya,” katanya yang juga Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK) di Dewan Rakyat.

Copy of dasar_kebudayaan_kebangsaan_1971

“Contohnya sewaktu kempen Pilihan Raya Umum (PRU) lalu. Kita lihat agensi dan media kerajaan misalnya melakukan serangan, mengaib dan memalukan,” kata Shamsul.

Malaysiakini sebelum ini melaporkan kenyataan Pensyarah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Chang Peng Kee bahawa harian berbahasa Melayu mengambil pendirian pro-BN dan menghentam Pakatan Rakyat.

Dalam analisisnya yang bertajuk ‘Nilai Pelbagai Kaum Dalam Pilihan Raya’, ahli akademik itu menyatakan akhbar berbahasa Cina menjadi media paling adil dan berimbang sepanjang tempoh berkempen dari 20 April hingga 5 Mei.

“Apakah kementerian tidak bercadang menambah baik dasar ini?

“Saya yakin dan percaya jika semua memahami keragaman budaya itu perkara jelik seperti ini tidak akan berlaku,” kata Shamsul.

Ekoran teguran itu, Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz tidak menolak kemungkinnan mengkaji semula dan meminda Dasar Kebudayaan 1971.

Antara objektif Dasar Kebudayaan Kebangsaan 1971 ialah memelihara keperibadian, menentukan sifat-sifat yang baik, mulia dan bagi pembinaan bangsa.

—Keadilan Daily

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: