Ali Rustam Kalah Kerana gagal Urus Melaka – MP Bukit Katil

Ali Rustam kalah kerana gagal urus Melaka – Shamsul

Post Pic
KUALA LUMPUR: Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Melaka Shamsul Iskandar Mohd Akin menyifatkan kejayaannya menewaskan Datuk Seri Mohd Ali Rustam di Parlimen Bukit Katil pada Pilihan Raya Rmum ke-13 (PRU13) adalah disebabkan kegagalan bekas Ketua Menteri Melaka itu menguruskan kewangan kerajaan negeri dengan telus dan baik.
Selain itu beliau turut menyifatkan kejayaan itu sebagai mengejutkan dan adalah kemenangan bagi generasi muda yang inginkan perubahan.
“Terkejutkan? Saya fikir rakyat di Melaka khsusnya di Bukti Katil telah mebuat keputusan untuk melakukan perubahan sebab itu lawan saya Ketua Umno Bahagian Bukit Katil bahkan bukan itu sahaja beliau merupakan ketua menteri Melaka sejak 13 tahun lalu, pengerusi Umno negeri.
“Oleh kerana saya yakin rakyat melihat perlu ada perubahan di atas isu-isu yang sering kita bangkitkan seperti pembaziran yang berlaku dalam perbelanjaan yang membabitkan wang negeri.
“Selain itu prestasi beliau ketika menguruskan negeri Melaka itu menyebabkan pengundi Bukti Katil merasakan sudah tiba masa untuk berubah,” katanya dalam temubual bersama Antarapos baru-baru ini.
Shamsul Iskandar, 38, seorang peguam dari Kesang, Jasin memperoleh 46,167 undi menewaskan Mohd Ali, 63, yang mendapat 40,720 undi.
Ini adalah percubaan ketiga beliau pada pilihan raya umum selepas tewas  kepada dua calon Barisan Nasional (BN) iaitu Idris Haron pada 2004 di Parlimen Tangga Batu dan Matulidi Jusoh di Parlimen Dungun pada 2008.
Beliau yang juga Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) berkata kemenangan bersejarah PKR di Bukit Katil adalah satu permulaan dalam misi pakatan pembangkang menawan Melaka pada pilihan raya umum akan datang
Tambah wakil rakyat baru ini, kerja-kerja awal di Parlimen Bukit Katil antara penyumbang kemenangan beliau di kawasan tersebut.
“Dan kebetulan saya telah membuat kerja-kerja awal di situ seja tiga tahun lalu jadi ini tentu menyumbang kepada faktor keyakinan
“…di mana rakyat itu yakin bahawa wakil rakyat baru itu boleh dipilih untuk memimpin, mengendalikan atau menjadi suara rakyat Bukit Katil,” katanya.

—Antarapos

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

One thought on “Ali Rustam Kalah Kerana gagal Urus Melaka – MP Bukit Katil”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: