2 September

reformasi-poster981

Aktivis: 2 September ubah lanskap politik Malaysia

Peristiwa pemecatan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada tarikh hari ini, 15 tahun lalu mengubah landskap politik negara sehingga melahirkan Pakatan Rakyat (PR) kata aktivis yang juga penulis, Hishamuddin Rais.

Hishamuddin berkata, kejadian 2 September itu menyatukan parti pembangkang untuk melawan Bariasan Nasional (BN) dan beliau turut terbabit secara langsung dengan gerakan reformasi sehingga ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada tahun 2001.

“Anwar berjaya menyatukan PAS dan DAP sehingga terbentuknya Pakatan Rakyat,” kata Hishamuddin dalam satu wawancara eksklusif bersama The Malaysian Insider pagi ini sempena 15 tahun peristiwa 2 September.

“Signifikannya, 2 September ini mengubah seluruh lanskap politik Malaysia sehingga sekarang ini. Apa yang berlaku pada 2008, 2013 adalah hasil daripada peristiwa pemecatan Anwar pada 2 September, 15 tahun dulu,” katanya merujuk kepada keputusan Pilihan Raya 2008 dan Pilihan Raya 2013.

Menceritakan pengalaman peribadinya pada 2 September 1998, bekas aktivis mahasiswa 1970-an itu memberitahu, beliau mendapat berita mengenai pemecatan bekas timbalan perdana menteri itu secara terus dari Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang kini menteri dalam negeri.

“Sejarahnya untuk diri saya sendiri, saya dapat panggilan telefon daripada Datuk Zahid Hamidi jam 10 pagi.

“Isham, Anwar kena buang, petang ini jam 5. Saya pun mengambil telefon dan beritahu siapa yang harus ambil tahu. Saya tak ada mobile. Kenapa jam 5? Kerana nak completekan dia punya one day pay tu agaknya,” katanya yang pernah bersama-sama Ahmad Zahid dalam Persatuan Mahasiswa Universiti Malaya (PMUM) tahun 1970-an dahulu.

Menurut Hishamuddin, selepas dipecat, pada awalnya Anwar masih belum melawan kerana mempunyai harapan untuk kembali kepada Umno.

“Kalau lihat dari kenyataan Anwar pada 3 September, 4 September, sebenarnya kalau tengok betul-betul, Anwar ini tidak mengambil garis melawan. Baca balik sejarah, pergi arkib tengok dia kata, Mahathir ini mentor saya, saya anggap dia sebagai ayah,” katanya merujuk kepada bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Sehingga Anwar memekikkan perjuangan. Kemudian apabila mulanya berkumpul di Dataran Merdeka, barulah saya datang.”

Hishamuddin berkata, hasil daripada perjuangan selama 15 tahun gerakan reformasi menyebabkan anak muda kini berani bangkit untuk melawan.

“Tengok tulisan-tulisan saya. Di dalam Detik misalnya. Ketika reformasi ini, kita taburkan benih. Kita tidak tahu, apa yang akan timbul. Sekarang sudah timbul, budak-budak muda berani mempertikaikan Malaysia, anak-anak muda berani mengibarkan Sang Saka. Inilah benih yang ditanam 10 hingga 15 tahun dulu.

“Impak yang paling besar ialah saya panggil ‘Tamarod.’ Tamarod ni berontak, rebel. Dia melahirkan keberanian orang untuk turun ke jalan raya. Ini satu perkara yang baru,” katanya yang pernah mengarahkan filem ‘Dari Jemapoh ke Manchestee’ itu.

Pada 2 September 1998, kira-kira 15 tahun lalu, Anwar masuk ke pejabat sebagai orang nombor dua paling berkuasa di Malaysia, tetapi pulang beberapa jam kemudian dipecat daripada jawatan timbalan perdana menteri dan menteri kewangan.

Keesokan harinya, beliau dipecat daripada jawatan timbalan presiden dan ahli Umno.

“Untuk orang Melayu, impak pembuangan Anwar Ibrahim ini mendalam sekali sehinggakan Terengganu jatuh. Ini kita tidak boleh nafikan. Itu adalah impak daripada 2 September. Ini menjadikan kemudian beberapa kemenangan kerusi Parti Keadilan Nasional, PAS.

“Pada ketika itu masyarakat Tionghua ini masih belum bersama, masih lagi melihat apakah Melayu ini benar-benar berani membuat perubahan,” katanya mengimbas kembali keputusan pilihan raya umum ke-10 pada tahun 1999.

Hishamuddin membidas tindakan sesetengah pihak yang meremehkan peranan gerakan reformasi 1998 dalam sejarah politik negara.

“Pembuangan Anwar ini memang satu detik bersejarah. Dia bukan nota kaki yang selalu orang kata nota kaki. Dia bukan nota kaki. Ini satu babak dalam pensejarahan kerana ia mengubah lanskap politik negara.

“Saya cakap begini bukan sebab saya kaki bodek Anwar. Tapi ini yang berlaku,” katanya. – 2 September, 2013.

— Malaysian Insider

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: