‘Formula TPM dari Sarawak idea yang baik’ – Shamsul Iskandar

Formula baharu yang cuba diketengahkan dengan melantik seorang Timbalan Perdana Menteri (TPM) dari Sarawak boleh dilaksanakan sekiranya mampu menstabilkan politik Malaysia.

Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya, Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata, idea Timbalan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri James Jemut Masing, yang menyatakan sudah tiba masanya seorangTPM datang dari Sarawak boleh dipertimbangkan.

“Saya rasa ini adalah idea yang baik untuk meneroka formula politik yang lebih baru di mana seseorang dari Sarawak akan memimpin jawatan TPM.

“Ini dapat meyakinkan rakyat bahawa pemerintah stabil, dan pada waktu yang sama membantu Yang di-Pertuan Agong membuat keputusan yang tepat (mengenai siapa yang harus memimpin negara ini),” katanya dalam forum maya anjuran Bernama, semalam.

Dalam forum itu Shamsul juga menegaskan bahawa pemerintah yang dipimpin oleh Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, sekiranya beliau dilantik sebagai Perdana Menteri bukanlah yang dipilih oleh rakyat dalam Pilihan Raya Umum ke 14 lalu.

“Pada pilihan raya sebelumnya, rakyat memilih pemerintah baru. Tetapi kami menghadapi pengkhianatan dan kemudian pemerintah yang dipilih oleh rakyat tidak dapat meneruskan mandatnya.

“Anwar adalah pemimpin yang dipilih oleh rakyat dan dijanjikan untuk menjadi PM mengikut pengaturan (oleh PH) untuk memimpin selepas (Tun Dr) Mahathir (Mohamad).

“Itulah sebabnya mengapa rakyat memberikan kepercayaan mereka (kepada PH), kerana mereka menginginkan Anwar (sebagai pemimpin mereka),” katanya lagi.

Sumber: https://www.suarakeadilan.my/post/formula-tpm-dari-sarawak-idea-yang-baik

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: