Tiada desakan minta Anwar undur pimpin PH, mesyuarat bincang isu PH Plus

Tiada desakan meminta Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim berundur dalam mesyuarat khas PH pagi tadi.

Ketua Penerangan KEADILAN, Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin sebaliknya menegaskan mesyuarat tersebut hanya membincangkan langkah ke hadapan menuju Pilihan Raya Umum (PRU) ke 15 untuk gabungan tersebut.

“Saya menafikan sekeras-kerasnya wujud khabar angin itu dan tidak timbul desakan oleh kedua-dua komponen penting PH untuk Datuk Seri Anwar meletak jawatan sebagai Ketua Pembangkang

“Yang kita bincangkan adalah ke depan ini bagaimana kita akan bawa suara rakyat bersama rakan-rakan pembangkang lain yang telah kita tunjukkan semasa pemilihan Perdana Menteri (PM) kesembilan.

“Saya percaya ada puak yang tidak senang dengan muafakat ini dan mereka mencipta khabar angin yang berniat jahat dan tentunya perkara ini tidak timbul sama sekali,” kata beliau dipetik Astro Awani.

Menurut Shamsul, isu utama adalah untuk merintis semula kerjasama PH Plus bagi menghadapi PRU 15 yang dijangka selewat-lewatnya pada awal 2023.

Selain itu, Pengarah Komunikasi Amanah, Khalid Samad turut menafikan wujud desakan tertentu dalam mesyuarat berkenaan.

Kata beliau, kegagalan PH untuk mengambil alih kuasa tidak boleh disalahkan kepada Anwar kerana Ahli Parlimen PN dan Umno telah pun memihak sejak dari awal.

Sebaliknya, tambah Khalid, ‘drama’ perlantikan PM tersebut telah menyatukan kembali PH Plus yang telah setahun tidak kelihatan sepasukan.

Sumber: https://www.suarakeadilan.my/post/tiada-desakan-minta-anwar-undur-pimpin-ph-mesyuarat-bincang-isu-ph-plus

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: