Transformasi Parlimen dan Kerajaan: MoU buka lembaran baharu sejarah negara

KUALA LUMPUR: Memorandum persefahaman (MoU) yang dimeterai Blok Kerajaan dan Pembangkang di Dewan Rakyat petang ini bakal membuka lembaran baharu dalam sejarah Malaysia.Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dalam Titah Diraja Tuanku pagi ini menzahirkan penghargaan kepada pendekatan baharu kerjasama dwi-partisan antara semua pihak.

Agong bertitah, memorandum itu bakal membentuk landskap politik baharu dan membawa perubahan dalam sistem pentadbiran negara.Dalam satu kenyataan bersama antara Kerajaan dan Pembangkang pada Ahad, memorandum persefahaman tersebut bertujuan untuk mengembalikan kestabilan politik negara demi menangani wabak COVID-19 dan memulihkan ekonomi negara melalui pendekatan kerjasama secara dwi-partisan.

Perjanjian yang bakal dimeterai di Dewan Banquet, Bangunan Parlimen pada jam 5 petang Isnin itu, akan didedahkan sepenuhnya kepada umum sebagai komitmen terhadap keterbukaan penuh dan kebertanggungjawaban.

Ia akan disempurnakan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, bersama-sama pimpinan kanan Pakatan Harapan, iaitu Presiden PKR merangkap Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng, Presiden Parti Amanah Negara Mohamad Sabu, dan Presiden UPKO Datuk Seri Wilfred Madius Tangau.

Selain itu, Kerajaan akan turut diwakili Datuk Seri Hamzah Zainuddin, Datuk Seri Takiyuddin Hassan, Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar, Tan Sri Annuar Musa, dan Tengku Datuk Seri Mohd Zafrul.

Sementara itu Blok Pembangkang pula diwakili Datuk Seri Saifuddin Nasution, Datuk Seri Salahuddin Ayub, Anthony Loke Siew Fook, Gobind Singh Deo, Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin, dan Fahmi Fadzil.Pada Ogos lepas, Perdana Menteri telah mengadakan pertemuan dengan pimpinan kanan Pakatan Harapan di Pejabat Perdana Menteri.

Perkembangan itu dianggap penganalisis politik sebagai muafakat kedua-dua pihak untuk menjunjung kasih Titah Agong agar usaha ditumpukan kepada menangani COVID-19, dan kembalikan kesejahteraan kepada rakyat dan negara.

Dalam kenyataan susulan, Anwar berkata, pertemuan itu bagi meredakan suhu politik yang dilihat terlalu panas ketika ini.

Ahli Parlimen Port Dickson itu berkata, Pakatan Harapan tiada masalah dengan pentadbiran Perdana Menteri baharu Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob jika pendekatan yang diambil kerajaan, fokus ke arah usaha menangani krisis pandemik COVID-19, dan ekonomi rakyat.

Sumber: https://www.astroawani.com/berita-malaysia/transformasi-parlimen-dan-kerajaan-mou-petang-ini-buka-lembaran-baharu-sejarah-negara-319494

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: