Bantu anak yatim Covid-19, pendidikan negara perlu diperkasa 

Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya, Datuk Seri Shamsul Iskandar Md Akin meminta kerajaan supaya mendedahkan perancangan untuk anak-anak yang menjadi yatim piatu kerana Covid-19.

Beliau berkata, mereka bukan sekadar kehilangan sumber kehidupan, tetapi juga terkesan secara mental.

“Seramai 1,5715 pelajar dilaporkan menjadi anak yatim piatu disebabkan Covid-19, ini berkait dengan kebajikan.

“Jadi saya meminta kerajaan menyatakan apa perancangan untuk membantu keluarga ini, kerana ini perkara serius, mereka bukan sekadar hilang tempat bergantung, tetapi mereka berdepan saat begitu trauma berhadapan perkara ini.

“Saya juga mencadangkan supaya jawatankuasa perkhidmatan anak-anak Covid-19 diwujudkan supaya ada program khas untuk bantu mereka.

“Jabatan kebajikan juga tidak ada punca kuasa, mereka tidak tahu bagaimana untuk bantu, sudah tentu perkara mendesak ini perlu ambil tindakan segera,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Dalam pada itu, Shamsul berkata kerajaan perlu mengutamakan dua isu utama dalam pendidikan iaitu infrastruktur dan pedagogi atau kaedah mengajar.

“Cara mengajar sudah pasti berbeza di sekolah dan secara talian, tak boleh pukul rata, bagaimana nak menarik minat anak-anak ini, apa persediaan mereka, bukan sekadar pengumuman tetapi apa telah dilakukan dalam berdepan masalah pendidikan dan berlaku lost generation.

“Dari segi infrastruktur, komputer riba, telefon dibekalkan YTL ada yang terbakar, apa kualiti telefon yang diberi.

“Saya juga nak bangkitkan 1Bestari Net yang dipimpin Pagoh sebelum ini, apa yang sudah jadi, berbilion dibelanjakan, tetapi seperti tidak boleh buat apa-apa.

“Jadi saya akan minta bawa ke PAC, pastikan duit dibelanjakan untuk kepentingan negara dan dapat diperhalusi terus sampai ke akar umbi.

“Dalam pertemuan wakil parti dengan menteri kewangan beliau sebut isu komputer riba sedang diusahakan, katanya bulan September, Oktober, November, tapi nampaknya belum berlaku, jadi kita akan terus desak agar janji dipenuhi kementerian,” katanya.

Sebelum mengakhiri perbahasannya, Shamsul memberi ingatan kepada kerajaan di atas kesediaan PH memasuki MoU transformasi politik dan kestabilan politik.

“Terbang kunang di tengah malam,

Hinggap masuk di tiang seri,

Tangan kanan diajak bersalam,

Apa maksud pisau di kiri.

“Harap jangan ada pisau, harap salam itu salam betul-betul,” katanya.

Sumber: https://www.suarakeadilan.my/post/bantu-anak-yatim-covid-19-perkasakan-pendidikan

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: