Hargai kepelbagaian Malaysia, wujudkan kesalingan produktif – Shamsul Iskandar 

Rakyat Malaysia perlu menghargai kepelbagaian budaya dan agama di negara ini untuk menghasilkan kesalingan yang produktif.

Bagi Ketua Penerangan KEADILAN, Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin inti ucapan Prof Dr Siddiq Fadzil suatu ketika dahulu yang menekankan maksud ayat al Quran ‘Lita’arafu’ perlu dihayati untuk bangsa Malaysia mengambil mutiara berharga daripada kepelbagaiannya.

“Saya percaya setelah kita Merdeka dan menyambut Hari Malaysia, sewajarnya kita mengambil satu sikap yang positif dan mula melihat semula agenda pendidikan kita, melihat semula pendekatan dalam pentadbiran, apakah kita benar-benar menjamin prinsip keadilan kepada semua masyarakat.

“Apakah makna lita’arafu dalam keadaan sekarang ini? Sekarang kita berhadapan realiti parti-parti mewakili kaum, dan kita ada kepelbagaian kaum. Sampai sekarang ada isu-isu yang membabitkan ras dan perkauman. Jadi bagaimana cabaran untuk memastikan agenda dalam negara kita dan mengangkat persoalan Bersekutu Bertambah Mutu?

“Profesor Siddiq Fadzil yang kembali ke rahmatullah, Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti Sains Islam Malaysia pernah menyatakan andainya kepelbagaian diurus dan dikendalikan dengan bijaksana ia akan menghasilkan kesalingan produktif. Iaitu saling memperkaya dan memperkasa,” katanya dalam sesi perbahasan titah Yang di-Pertuan Agong pada Sidang Parlimen yang ke-14, kelmarin.

Dalam bahas tersebut, Shamsul turut membacakan ayat al Quran, surah Hujurat [49]: 13 yang terjemahannya:

“Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia diantara kamu disisi Allah ialah orang yang paling takwa diantara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.”

Katanya, konsep Lita’arafu perlu diamalkan kerana saling mengenal bukan bermaksud bertanya khabar tetapi mengenal sensitiviti dan budaya kaum serta agama lain.

Selain itu, Shamsul juga mencadangkan agar Kementerian Pengajian Tinggi menimbangkan untuk mewujudkan “Kerusi Siddiq Fadzil” yang boleh dijalankan di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) sebagai usaha dalam pemerkasaan kepelbagaian kaum.

Sumber: https://www.suarakeadilan.my/post/hargai-kepelbagaian-malaysia-wujudkan-kesalingan-produktif-shamsul-iskandar

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: