PH tunjuk ia dapat tadbir lebih baik berbanding BN, kata Shamsul 

KRUBONG: Seorang pemimpin kanan PKR percaya kritikan bahawa Pakatan Harapan (PH) gagal menunaikan janji manifesto pilihan raya tidak akan mempengaruhi pengundi pada pilihan raya negeri (PRN) Melaka kini.

Ketua Penerangan PKR Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata, kerajaan Melaka pimpinan PH telah menunaikan lebih 60% janji yang dibuat dalam manifestonya untuk negeri itu walaupun tidak dapat menyempurnakan penggal pemerintahannya.

Shamsul, yang bertanding di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Paya Rumput pada PRN 20 Nov ini, mengakui PH berdepan “cabaran” dalam menguruskan ekonomi selepas pilihan raya umum 2018 (PRU14), tetapi menafikan bahawa gabungan itu gagal.

Baru-baru ini, bekas Perdana Menteri, Najib Razak, mendakwa bahawa pertumbuhan Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) Melaka merosot selepas PRU14.

Katanya, pada 2016 dan 2017, pertumbuhan KDNK negeri mengatasi purata kebangsaan masing-masing pada 5.5% dan 8.3%, tetapi menurun kepada 3.8% (2018) dan 2.9% (2019).

Bagaimanapun kata Shamsul, walaupun berdepan cabaran, kerajaan negeri pimpinan PH mampu menunjukkan prestasi yang baik.

“Tetapi adakah kita gagal? Tidak, kerana kita melaksanakan program kebajikan, negeri tidak muflis, kita mencapai simpanan di negeri ini dan ini sudah pasti menimbulkan persepsi bahawa PH boleh mentadbir negara lebih baik daripada Barisan Nasional (BN).

Shamsul, yang juga Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya, berkata, PH telah belajar daripada 22 bulan tempoh pemerintahannya dan sedang mencari mandat kuat untuk menyelesaikan apa yang dimulakannya.

Isu lazim

Apabila ditanya sama ada tindakan PH menerima dua bekas ahli Umno akan menjejaskan sokongan kepada gabungan itu, Shamsul berkata, pengundi jarang membangkitkan isu ityu kepada beliau semasa kempen.

“Masih isu lazim dan keyakinan untuk mentadbir,” katanya.

Di Paya Rumput, Shamsul merancang untuk menangani masalah banjir melalui program pembangunan dan penyelenggaraan, memastikan sambungan internet lebih baik dan menambah baik infrastruktur di kawasan perindustrian.

Namun visinya bagi kawasan perindustrian adalah untuk mengurangkan kerenah birokrasi dan membawa masuk pelabur bagi menyediakan peluang pekerjaan kepada golongan belia di Paya Rumput.

“Saya fikir dalam tempoh lima tahun, rancangan kami (PH) adalah munasabah dan boleh dicapai. Ia bukan janji kosong,” katanya.

“Rakyat bosan dengan retorik, mereka mahu kerja sebenar dan saya bercadang untuk memastikan kerja sebenar dilakukan.”

Katanya, PH berharap dapat memenangi lebih 15 daripada 28 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka bagi memastikan kerajaan stabil dan mengelak situasi mereka perlu membentuk kerajaan dengan parti lain.

“Kami rasa orang Melaka faham perkara ini. Kami harap mereka akan beri kami mandat yang jelas. Itulah sebabnya pada pusingan terakhir (berkempen), kami minta orang ramai keluar mengundi,” tambahnya.

Mengenai ura-ura bahawa beliau adalah calon berpotensi bagi jawatan Ketua Menteri jika PH menang dan ketua negerinya, Adly Zahari gagal dipilih, Shamsul berkata, polemik seperti itu harus diabaikan.

“Kami telah umumkan Adly sebagai calon Ketua Menteri kami. Bagi kami fokus untuk menang pilihan raya, jadi kerajaan dan laksana pelan tindakan. Ini bagi saya, paling penting.”

Sumber: https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/11/16/ph-tunjuk-ia-dapat-tadbir-lebih-baik-berbanding-bn-kata-shamsul/?fbclid=IwAR0h2uMav6zBJgYVXauhXonzRzDWewuHdaamKHw6I0wNAsafglQr3NC9fUsPengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: