Ketum sebagai produk kesihatan, sumber ekonomi baharu

Kerajaan perlu meneroka industri baharu berasaskan daun ketum sebagaimana telah dilakukan oleh Thailand.

Ahli parlimen Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin (PH – Hang Tuah Jaya) berkata, industri tersebut jika dibangunkan dengan betul berpotensi membantu kemajuan ekonomi

“Kerajaan harus membangunkan ketum sebagai produk dan tumbuhan herba, kerana terdapat pasaran yang besar untuk produk itu di kawasan luar bandar

“Malah negara jiran kita Thailand telah mengeluarkan ketum daripada senarai bahan narkotiknya.

“Saya telah menonton temu bual dengan penyelidik dari Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) mengenai topik ketum, jadi saya percaya kami mempunyai keupayaan untuk membangunkan industri dengan lebih baik,” kata Shamsul semasa membahaskan Bajet 2022 di Dewan Rakyat.

Justeru Shamsul menggesa Kementerian Tenaga dan Sumber Asli untuk memperincikan masa depan program ketum negara yang mampu untuk memberi petani pulangan yang baik di samping mempelbagaikan produk herba Malaysia.

Ketum – atau nama saintifiknya, Mitragyna speciosa – adalah tumbuhan dalam keluarga kopi yang digunakan secara sejarah dalam perubatan herba. Ia berasal dari beberapa negara seperti Thailand, Indonesia, Malaysia, Myanmar, dan Papua New Guinea.

Sumber: https://www.suarakeadilan.my/post/ketum-sebagai-produk-kesihatan-sumber-ekonomi-baharu

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: