Malaysia kekurangan pekerja skil tinggi, apa tindakan KPT?

Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dipersoalkan perancangannya untuk menghasilkan pekerja berkemahiran tinggi bagi memenuhi keperluan teknologi Revolusi Industri 4.0 (IR 4.0)

Ahli Parlimen Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin (PH – Hang Tuah Jaya) bertanya kepada Menteri Pengajian Tinggi apakah langkah yang sedang diambil untuk memastikan Malaysia tidak menghadapi kekurangan pekerja berskil tinggi pada masa hadapan.

“Ada kajian baru baru ini oleh Universiti Malaya yang bertajuk “employees expectation and preferences of graduates Malaysia”, yang menyimpulkan mustahaknya untuk IPT merangka program yang bersesuaian dan relevan dengan kehendak majikan dan pemegang taruh yang menyediakan peluang pekerjaan.

“Kalau kita merujuk senarai negara negara terkemuka dunia bagi pekerjaan berkemahiran tinggi. Luxemburg misalnya mempunyai 59.6% pekerjaan berkemahiran tinggi diikuti Singapura 54.7% dan Switzerland 51.3%.

“Untuk makluman, Kementerian Sains dan Inovasi baru baru ini memaklumkan kebimbangan mereka mengenai pekerja berkemahiran tinggi untuk memenuhi keperluan industri, khususnya teknologi baru.

“Saya ingin tanya kepada menteri apakah perancangan segera KPT dan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi untuk mengatasi masalah ini sebelum ia menjadi lebih rumit lagi,” katanya.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad berkata, KPT sedang bekerjasama dengan bebarapa kementerian lain seperti MOSTI, MITI dan Kementerian Sumber Manusia untuk melahirkan pekerja berkemahiran tinggi.

Katanya, pihak KPT juga menubuhkan IR 4.0 Competence Centre bagi menggarap industri baharu. Juga menyediakan korikulum masa hadapan di beberapa Institusi Pengajian Tinggi.

Sumber: https://www.suarakeadilan.my/post/malaysia-kekurangan-pekerja-skil-tinggi-apa-tindakan-kpt

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: