Pemerdagangan manusia, buruh paksa: Mengapa akta tidak diperketat sejak 2009?

Pemerdagangan manusia sinonim dengan buruh paksa yang menyebabkan Malaysia mendapat nama buruk apabila baru baru ini sebuah kilang elektronik di negara ini dikaitkan atas dakwaan tidak menepati had minimum antarabangsa dalam penggajian buruh.

Menurut Ahli Parlimen Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin (PH – Hang Tuah Jaya) Kementerian Sumber Manusia (KSM) sepatutnya memperketatkan penguatkuasaan Akta Standard Minimum Perumahan, Penginapan dan Kemudahan Pekerja 1990 (Akta 446) juga Akta Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran (ATIPSOM) 2007 berikutan Malaysia telah meratifikasikan peruntukan berkenaan di Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu lebih sedekad lalu.

“Menteri sebut dalam pembentangan (mengenai) protokol yang diratifikasikan pada 2009, iaitu menggubal satu undang undang komprehensif menangani jenayah pemerdagangan manusia. Persoalannya kenapa ia mengambil masa sejak 2009 hingga 2021 untuk kita memasukkan ke dalam undang undang domestik negara? Apakah halangan sehingga kita terpaksa berdepan dengan keadaan yang amat memalukan negara (seperti sekarang)

“Kalau kita teliti perbahasan Ahli Parlimen pada 2007, antara isu yang dibangkitkan adalah aspek hukuman. Pada pandangan mereka hukuman sangat rendah, malah ada menyatakan apakah undang undang ini ada yang boleh terlepas (dengan mudah). Ada juga cadangan ketika itu hukuman sebat dikenakan.

“Dalam jawapan Menteri (MP) Padang Rengas, dikatakan hukuman sebat tidak boleh dikenakan kerana tidak selari kepada undang undang antarabangsa dan kita tidak boleh mengadakan undang undang tidak selari dengan antarabangsa

“Saya ingin tanya adakah ‘shift policy’? Berlaku perubahan dasar di mana dahulu menteri tidak mahu hukuman sebat. Saya ingin tanya adakah terdapat perubahan dasar?” katanya dalam perbahasan Dewan Rakyat, sesi petang.

Shamsul turut bertanya mengenai penguatkuasaan, iaitu berapakah peruntukan yang telah diluluskan untuk operasi mengkuatkuasakan akta yang bersangkutan dengan buruh asing.

“Aspek yang dibangkitkan adalah penguatkuasaan. Berapakah sumber kewangan yang telah diluluskan untuk memastikan kita menjayakan misi anti pemerdagangan orang ini?

“Kita sedia maklum undang undang ada tetapi mahkamah satu sahaja yang khusus, maka perlu ditambah mahkamah,” katanya.

Sebelum itu, beliau telah menyatakan kekesalannya apabila Malaysia melorot daripada negara Tier 2 ke negara Tier 3 dalam masa 14 tahun dalam pemerhatian berkaitan hak hak buruh, terutama terkait pekerja asing dan kebajikan mereka yang terabai.

Untuk rekod, baru baru ini Dyson, pengeluar pembersih vakum berteknologi tinggi menamatkan hubungannya dengan ATA IMS Bhd, pembekal produk berkenaan di Malaysia berikutan keputusan audit yang dilakukan.

Amerika Syarikat (AS) sebelum ini menyiasat ATA atas dakwaan buruh paksa diamalkan syarikat itu, namun ATA menafikan dakwaan sedemikian

Laporan tersebut, kata Shamsul, menjatuhkan reputasi Malaysia yang menurutnya akan menyebabkan kemungkinan negara Eropah pula menyusul melakukan tindakan serupa.

“Saya kebetulan ada pengalaman sedikit dalam kementerian komoditi utama. Kita tahu apabila laporan ini keluar ia akan memberi kesan besar kepada pemain pemain komoditi utama negara kita (getah dan sawit)

“Jika kita menghadapi cabaran di AS maka tentunya kita menghadapi cabaran dengan Kesatuan Eropah. Ia mengganggu ekonomi negara, terutama pemain ekonomi getah dan sawit (yang melibatkan buruh asing),” katanya lagi.

Sumber: https://www.suarakeadilan.my/post/pemerdagangan-manusia-mengapa-akta-tidak-diperketat-sejak-2009

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: