‘Hairan UPM anugerah hampir 400 PhD, universiti terbaik dunia kurang 20 penerima?’

Penganugerahan Ijazah Doktor Falsafah (Ph.D) dari Universiti Putra Malaysia (UPM) sempena majlis Konvokesyen ke 44 pada 8 hingga 13 Januari lalu menjadi tanda tanya berkenaan bilangan graduan penerima PhD.

Bagi Ketua Penerangan KEADILAN, Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin, terdapat keraguan dalam kalangan rakyat apabila universiti ulung dalam ranking 10 terbaik dunia menganugerahkan kepada kurang 20 penerima PhD dalam setahun tetapi UPM menghasilan 398 pelajar setahun.

“Saya tertanya tanya mengapakah begitu ramai yang dianugerahi PhD di UPM sedangkan universiti universiti di luar negara yang lebih tinggi rankingnya dalam senarai Times Higher Education misalnya, tidak menganugerahkan ijazah PhD sebanyak itu dalam setahun.

“Timbul tanda tanya bagaimanakah pelajar PhD ini dinilai sekiranya seorang pelajar memerlukan seorang profesor sebagai penyelia bagi tujuan memantau, menyemak dan meluluskan tesis yang mereka hasilkan?

“Adakah UPM mempunyai tenaga pengajar sebanyak itu atau mereka diselia oleh pensyarah yang lebih rendah taraf akademiknya?” tanya Shamsul.

Menurut Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya itu lagi, universiti terbaik dunia, seperti University of Cambridge hanya menghasilkan kurang sepuluh graduan PhD setahun dalam 5 tahun terakhir ini.

Oleh itu, beliau ingin penjelasan adakah kualiti PhD universiti tempatan setaraf universiti utama dunia lainnya, atau mempunyai taraf berlainan?

“Jika PhD yang dihasilkan di bawah standard universiti ulung dunia, dan kaedah penyediaan tesisnya lebih mudah maka apakah standard ini diakui dunia akademik di luar Malaysia?

“Penganugerahan PhD bukan perkara kecil. Seseorang yang memiliki PhD dianggap layak dan kompeten untuk melakukan kerja kerja yang sesuai dengan kepakarannya. Sekiranya kualiti PhD itu dikompromi maka kerja yang dilakukan kelak merisikokan organisasi yang mengupah mereka

“Justeru dalam hal ini saya mendesak Kementerian Pengajian Tinggi memantau universiti universiti tempatan yang mengeluarkan begitu banyak graduan PhD dalam setahun dan meneliti kaedah penghasilan PhD mereka, sebelum ranking universiti Malaysia merosot di peringkat antarabangsa, yang meletakkan keutamaan kepada kualiti penyelidikan,” katanya lagi.

Untuk rekod, seramai 5,695 graduan pelbagai program pengajian menerima ijazah dan diploma pada majlis konvokesyen ke 44. Iaitu Ijazah Doktor Falsafah (Ph.D) seramai 398, Ijazah Sarjana (Master) seramai 1,093, Bacelor (3,544) dan Diploma (660).

Sumber: https://www.suarakeadilan.my/post/hairan-upm-anugerah-hampir-400-phd-universiti-terbaik-dunia-kurang-20-penerima

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: