Jangan beri peluang BN bermaharaja lela, pengundi Johor lebih matang – Shamsul

Rakyat Johor yang dilihat lebih matang berpolitik berbanding dua negeri yang mengadakan Pilihan Raya Negeri (PRN) seperti Melaka dan Sarawak sebelum ini.

Menurut Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia, Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin, rakyat Johor seharusnya keluar mengundi beramai ramai pada PRN kali ini bagi mengelakkan Umno – BN menang 2/3 kerusi DUN sebagaimana di Melaka November tahun lalu.

“Saya percaya PRN Melaka beri pengajaran pada rakyat, kalau mereka tidak keluar mengundi dan menjalankan tanggungjawab sebagai pengundi untuk memilih kerajaan, maka kita akan lihat BN akan terus menguasai.

“Saya percaya ada dinamiknya tersendiri di Johor, kerana di Johor mereka (pengundi) matang dalam politik dan telah menukar kerajaan pada Pilihan Raya Umum lepas.

“Saya harap rakyat Johor boleh melihat isu ini akan dan berikan sokongan kepada KEADILAN dan PH,” katanya.

Mengenai pendapat penganalisis politik bahawa BN sengaja memilih untuk mengadakan PRN selepas Tahun Baharu Cina agar pengundi teras PH itu tidak pulang kali kedua ke kampung untuk mengundi, Shamsul tidak menolak pendapat sedemikian.

Katanya, BN kali ini terdesak untuk menang banyak DUN dan tidak mustahil mereka melakukan apa pun strategi demi mengunguli percaturan kuasa.

“Mungkin juga, kita tahu Tahun Baharu Cina 1 Februari dan kebanyakan pengundi Cina mereka akan balik kampung. Sudah pasti untuk balik sekali lagi akan menyukarkan.

“Saya percaya PRN akan berlaku hujung bulan Februari dan itu mungkin strategi yang mereka gunakan untuk memastikan tidak ramai akan keluar mengundi seperti di Melaka,” katanya lagi.

Sumber: https://www.suarakeadilan.my/post/jangan-beri-peluang-bn-bermaharaja-lela-pengundi-johor-lebih-matang-shamsul

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: