Tahun harimau: Semoga bangkit nyahkan rasuah, penyelewengan

Tahun Baharu Cina yang jatuh pada tahun harimau kali ini diharapkan mampu memberi kekuatan semangat kepada raakyat Malaysia melawan rasuah dan penyelewengan yang sedang berleluasa.

Dalam perutusan Tahun Baharu Cina Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia, Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin mengharapkan tahun harimau ini akan mengembalikan maruah rakyat menolak kebatilan dan memilih pemerintah yang berwibawa mentadbir negara.

“Mengikut tradisi astrologi Cina, tahun ini adalah tahun Harimau. Saya juga dilahirkan pada tahun Harimau ini, yang membawa maksud tidak takut, mulia dan penuh semangat.

“Bersesuaian dengan sifat Harimau, dengan pelbagai isu dan bencana yang melanda negara kita baru-baru ini, semoga kita semua bangkit dari pandemik, komited menghapuskan rasuah kerana rasuah dan penyelewengan merupakan punca kelemahan ekonomi negara,” katanya.

Di samping itu, Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya itu juga mengingatkan etnik Tionghua yang meraikan tahun baharu agar sentiasa menjaga keselamatan diri dengan mengutamakan Prosedur Standard Operasi bagi menghindari Covid 19.

“Kita mesti terus mematuhi nasihat Kementerian Kesihatan (KKM) ketika meraikan sambutan Tahun Baru Cina apatah lagi semasa negara masih mencatat kes yang tinggi dan pelbagai jenis varian baru.

“Walau apa juga keadaan yang kita hadapi sekarang ini, kita perlu sentiasa bersama, dan berwaspada dengan mengutamakan keselamatan sebagai fokus utama, kerana ia adalah usaha terbaik untuk menjadikan negara kita lebih selamat semasa pandemik Covid-19,” katanya.

Tidak lupa kepada masyarakat Tionghua di Parlimen Hang Tuah Jaya, Shamsul juga telah menyumbang sedikit bantuan kepada mereka dalam persiapan meraikan tahun baharu.

“Sebagai Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya, sudah menjadi tanggungjawab untuk membantu pengundi-pengundi saya dalam persiapan menyambut perayaan ini.

“Aktiviti pemberian cenderahati buat penduduk Cina di kawasan saya telah dijalankan sejak seminggu yang lepas lagi. Saya juga telah mengambil inisiatif untuk menyumbang sedikit perbelanjaan di Toh Kong Cai Sheng Tian dan Toh Kong Wu Sheng Kong.

“Harapan saya semoga sumbangan ini dapat digunakan dan memberi manfaat kepada komuniti cina di Hang Tuah Jaya,” katanya lagi.

Sumber: https://www.suarakeadilan.my/post/tahun-harimau-semoga-bangkit-nyahkan-rasuah-penyelewengan

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: