Isu RM2.6 bilion: ‘Najib nak saman dia boleh saman’ – Shamsul Iskandar

Saman fitnah Ahli Parlimen Pekan, Datuk Seri Najib Razak terhadap Ketua Penerangan KEADILAN, Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin tidak sewajarnya berlaku di atas isu skandal Malaysia Development Berhad (1MDB) yang telah diketahui umum.

Menurut Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya itu, ramai rakyat Malaysia seharusnya boleh disaman sekiranya Najib serius untuk ‘membersihkan’ namanya daripada dakwaan berkaitan dana 1MDB.

“Dengan posting media sosial mengenai RM2.6 bilion yang dia (Najib) marah, saya rasa ramai rakyat Malaysia boleh disaman (atas isu sama)

“Kalau dia nak saman (saya), dia boleh saman. Tetapi perkara itu bukan tentang saya tetapi mengenai rakyat negara ini. Ia (skandal) adalah sesuatu yang diketahui di seluruh negara,” katanya dipetik The Vibes.

Dalam konteks PRN Johor pula, Shamsul berpendapat Najib cuba sedaya upaya untuk tidak menjejaskan rentak kempennya di sana.

Namun pendedahan bekas pegawai kewangan Goldman Sachs, Tim Leissner yang mengaitkan beliau telah membuka kembali ‘tembelang’ 1MDB yang telah pun sejuk.

“Sekarang kita dalam konteks pilihan raya Johor, dan sudah tentu terdapat banyak isu mengenai beliau sekarang. Terutamanya perbicaraan Tim Leissner. Jadi, memandangkan dia berkeras untuk memfailkan saman, saya akan tunggu,” katanya.

Mengenai urusan mahkamah berkaitan saman itu, Shamsul berkata, beberapa rakan pembangkangnya seperti Ahli Parlimen Jelutong R.S.N. Rayer telah menawarkan sokongan undang-undang percuma.

Shamsul juga berkata dia tidak mengetahui surat tuntutan awal yang dihantar oleh Shafee and Co ke Ibu Pejabat KEADILAN.

“Pasukan peguamnya menghantar surat awal kepada ibu pejabat parti (PKR) ketika kami semua sibuk berkempen,” katanya lagi.

Najib menyaman fitnah Shamsul di atas posting beliau di media sosial mendakwa bekas perdana menteri itu ‘mencuri’ wang rakyat lewat skandal 1MDB.

Bagaimanapun, Najib menafikan beliau didakwa di mahkamah atas tuduhan mencuri, sebaliknya di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AMLA)

Sumber: https://www.suarakeadilan.my/post/isu-rm2-6-bilion-najib-nak-saman-dia-boleh-saman-shamsul-iskandar

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: