Akta Anti Lompat Parti: Mengapa pindaan Perlembagaan lain didahulukan?

Tindakan kerajaan BN membentangkan pindaan Perlembagaan berkait kelayakan keluarga Diraja sebagai pengundi menimbulkan reaksi keras Pembangkang.

Ahli Parlimen Shamsul Iskandar Mohd Akin (PH – Hang Tuah Jaya) berkata, pindaan Perlembagaan itu tidak seharusnya didahulukan memandangkan Akta Anti Lompat Parti telah pun dipersetujui oleh pengerusi majlis, Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan dibentangkan di Dewan Rakyat pada sesi Mac ini.

“Akan ada pindaan Perlembagaan, iaitu kelayakan pemilih yang khusus untuk memasukkan pindaan yang berkait tentang kelayakan pemilih tidak terpakai kepada Raja-raja dan Yang di-Pertua Negeri (YDPN) serta kaum kerabat mereka.

“Saya tak nampak rasional pindaan Perlembagaan ini. Yang diminta, satu Akta Anti Lompat Parti yang terkait dengan pindaan Perlembagaan,” katanya dalam sesi perbahasan semalam.

Beliau sebaliknya mencadangkan sekiranya pindaan Perlembagaan mahu diteruskan adalah lebih baik disekalikan dengan Akta Anti Lompat Parti dan had tempoh menjadi perdana menteri bagi menjimatkan masa.

“Biarlah ada dimasukkan perkara kita minta yang menjadi asas kepada persefahaman antara barisan pembangkang dan kerajaan.

“Justeru, saya ingin cadangkan kepada Ahli-ahli Parlimen terutama di sini barisan pembangkang supaya jangan berikan sokongan kepada pindaan ini kerana percaya pindaan ini bukan satu pindaan yang menuntut untuk disegerakan,” katanya.

Pindaan bertujuan mengecualikan Perkara 119 kepada Raja-raja dan kerabat terdekat baginda, melalui perintah yang disiarkan dalam warta akan dibahaskan hari ini.

Sebelum ini pada 2019, Perkara 119 telah dipinda untuk mengurangkan had umur mengundi daripada 21 kepada 18 tahun.

Sumber: https://www.suarakeadilan.my/post/akta-anti-lompat-parti-mengapa-pindaan-perlembagaan-lain-didahulukan

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: